Je leest:

Ruimtelab Columbus opgeleverd door industrie

Ruimtelab Columbus opgeleverd door industrie

Het Europese ruimtelaboratorium Columbus werd op 2 mei door de industriële partners ‘opgeleverd’ aan ESA. Later deze maand vliegt Columbus aan boord van een Airbus A-300-600 ‘Beluga’ naar Cape Canaveral in Florida. Een Space Shuttle zal het laboratorium naar het International Space Station brengen op een nog nader vast te stellen datum.

Zevenhonderd betrokkenen kwamen in het Duitse Bremen bij elkaar om de mijlpaal in de Columbus-missie te vieren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte dat Columbus een voorbeeld is van internationale samenwerking en een voorbeeld van een wereld waarin grenzen vervagen.

Columbus laboratorium. bron: EADS Space Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Vooruitgang

Volgens Merkel heeft onderzoek in de ruimte veel vooruitgang gebracht in verschillende wetenschappelijke disciplines. Het ruimtelaboratorium Columbus is in toekomstig onderzoek dan ook van onschatbare waarde. De bondskanselier zei blij te zijn dat Columbus naar voren is geschoven in de bouwplanning van het International Space Station, en dat Europa zelfs voor een nog eerdere lancering gereed zou zijn.

ESA-directeur Jean-Jacques Dordain bedankte de industriële partners uit heel Europa en benadrukte de rol van Columbus als motor voor technologische ontwikkeling en Europees ruimteonderzoek. Natuurlijk kon ook een bericht uit de ruimte niet ontbreken. Astronaut Jeffrey Williams (NASA) en kosmonaut Pavel Vinogradov feliciteerden Europa vanuit het ruimtestation met de ontwikkeling van dit ‘technologische meesterwerk’.

Presentatie van het Columbus-laboratorium. Van links naar rechts: de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, ESA-bestuurslid Sigmar Wittig, ESA-directeur generaal Jean-Jacques Dordain (midden-voor), ESA-astronaut Thomas Reiter en Evert Dudok, president van EADS SPACE Transportation (rechts achter). bron: EADS Space

Eerbetoon

Als eerbetoon aan de mannen en vrouwen die Columbus hebben ontworpen en gebouwd, zijn twee aluminium panelen aangebracht in het interieur van het ruimtelab. In de panelen staan ruim vijfhonderd namen van medewerkers gegraveerd.

Tot besluit van de overdrachtceremonie in Bremen kwamen tientallen schoolkinderen het podium op om Columbus een goede reis te wensen in alle talen die ze kenden. Geen van de kinderen sprak Russisch, dus voegde bondskanselier Merkel nog één wens toe: ‘Tschaslivovo puti!’

Overhandiging van de sleutel van het Columbus-laboratorium. bron: EADS Space / Ingo Werner

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 mei 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.