Je leest:

Röntgensatelliet vindt gemiste nova

Röntgensatelliet vindt gemiste nova

Auteur: | 21 juli 2008

Sterrenkundigen hebben een nova in het heelal over het hoofd gezien. Het sterretje “USNO-A2.0 0450-03360039” blijkt opvallend veel röntgenstraling uit te zenden. Archiefbeelden laten zien dat de nova al in in 2007 600 keer zo helder werd, maar geautomatiseerde telescopen zagen de uitbarsting over het hoofd.

Op 9 oktober 2007 ontdekte de Europese röntgensatelliet XMM-Newton een tot dan toe onbekende bron van röntgenstraling. Het enige bekende hemellichaam dat op die plek aan de hemel stond, was een onbeduidend sterretje met de catalogusnaam USNO-A2.0 0450-03360039. Vervolgonderzoek met telescopen op aarde bracht duidelijkheid: het sterretje was 600 keer zo helder geworden. Het bleek te gaan om een nova: een dubbelstersysteem bestaande uit een witte dwerg en een normale ster. Doordat de witte dwerg gas van zijn begeleider naar zich toe trekt, verzamelt zich materie aan zijn oppervlak, en zodra de hoeveelheid materie een kritieke massa bereikt, komt zij tot ontploffing.

Dubbelster USNO-A2.0 0450-03360039 bestaat uit een witte dwerg (restant van een zonachtige ster) en een gewone ster. Doordat de witte dwerg gas van zijn begeleider naar zich toe trekt, verzamelt zich materie aan zijn oppervlak, en zodra de hoeveelheid materie een kritieke massa bereikt, komt zij tot ontploffing.

Ontsnapt

De vraag is nu hoe deze nova, die de nieuwe aanduiding V598 Puppis heeft gekregen, aan ieders aandacht kan zijn ontsnapt. Uit opnamen die in juni 2007 met een robottelescoop zijn gemaakt, blijkt namelijk dat de nova toen gemakkelijk waarneembaar was met het blote oog. Iedereen die in die tijd naar het zuidelijke sterrenbeeld Puppis heeft gekeken, zou de nova gezien moeten hebben.

Dit artikel is een publicatie van Astronieuws.
© Astronieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 juli 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.