Je leest:

Roken minder dodelijk?

Roken minder dodelijk?

Auteur: | 3 december 2008

Britse onderzoekers hebben een gen gevonden dat grotendeels bepaalt of iemand longkanker krijgt. Is dat gen eenmaal uitgeschakeld door de schadelijke sigarettenteer, dan krijgen tumoren vrij spel. Volgens de biologen zal hun ontdekking betere therapieën tegen longkanker opleveren.

Longkanker is op het ogenblik de onbetwiste nummer één van alle kankersoorten. Het is er ook een die je kunt voorkomen door niet te roken. Met de ontdekking van een gen, LIMD1 geheten verandert dat misschien. Het gen beschermt tegen longkanker, ook wanneer je wél rookt. Dat schrijven biologen Tyson Sharp en zijn collega’s in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Sharp kwam erachter dat longen waar tumoren in zitten, het gen LIMD1 niet meer hebben. Dat deed hem vermoeden dat LIMD1 kapot is gegaan door sigarettenrook – en iets met longkanker van doen heeft.

Dit idee testte hij in muizen: die hebben het gen ook. Sharp stelde de longetjes van de proefdieren bloot aan een kankerverwekkende stof, waarna hij in de gaten hield of ze longkanker kregen. Het bleek al gauw dat de muizenlongen met een defect in LIMD1 drie tot vier keer zoveel tumoren kregen, dan longen met een gezond LIMD1-gen. Blijkbaar beschermt LIMD1 tegen longkanker.

Volgens Sharp betekent deze ontdekking dat longkanker bij rokers sneller vindbaar is. Begint LIMD1 in de longen van een roker af te takelen, dan kun je er donder op zeggen dat hij kanker krijgt. En behandelingen zijn ook denkbaar: met een soort gentherapie is LIMD1 misschien na rokersschade weer te repareren. Hoewel dat niet betekent dat met LIMD1 longkanker sowieso uitblijft; het risico erop is gewoon een stuk kleiner.

Wordt roken door deze ontdekking straks weer een gewoonte? Nee, want sigaretten hebben wel meer schadelijke gevolgen dan alleen longkanker. Maar wanneer door soortgelijke ontdekkingen er nieuwe behandelingen komen, waardoor roken écht minder dodelijk wordt, is de terugtocht van roken niet ondenkbaar. Hetzelfde gebeurt momenteel met het ooit eens zo dodelijke AIDS: de Nederlandse Stichting HIV Monitoring zei vorige maand dat het aantal besmettingen met het seksueel overdraagbare virus – dat nu vanwege moderne therapie niet meer dodelijk is – explosief stijgt. Maar zo veilig is roken nog lang niet.

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 december 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.