Je leest:

Rode schemering door vulkaan Alaska

Rode schemering door vulkaan Alaska

Een vulkaanuitbarsting in Alaska is tot in Europa zichtbaar. Het vulkaanstof dat vrijkwam tijdens de uitbarsting van de Kasatochi op 7 en 8 augustus zorgt voor rode kleuren tijdens de schemeruren. Het satellietinstrument OMI volgt de vulkaanuitstoot op de voet.

In de nacht van 7 op 8 Augustus is de vulkaan “Kasatochi” uitgebarsten. Deze vulkaan maakt deel uit van de de Aleoeten eilanden, ten westen van Alaska. Er is veel zwaveldioxide (SO2) uitgestoten, dat inmiddels ook boven De Bilt is gemeten.

Zo veel zelfs dat deskundigen deze uitbarsting al vergelijken met die van de “Cerro Hudson” (Chili, 8 Augustus 1991) en de “Pinatubo” (Filippijnen, April 2, 1991). De gas- en stofwolken van deze vulkaan zijn vooral op een hoogte van 10 tot 12 kilometer terecht gekomen, maar een klein gedeelte is doorgestroomd naar de stratosfeer, tot een hoogte van 17 kilometer. Na de uitbarsting van Pinatubo kwam veel stof in de stratosfeer terecht. Vulkaanstof vertaalt zich in de atmosfeer in een opvallend rode schemeringskleuren.

Hoeveelheid zwaveldioxide (SO2) in de lucht boven De Bilt. Op 16 augustus (rood) is duidelijk meer SO2 aanwezig dan op 15 augustus (blauw). bron: KNMI.

Westenwinden

Het KNMI heeft met de “Brewer spectrophotometer” in de stratosfeer boven De Bilt inmiddels ook een verhoogde concentratie SO2 gemeten. De wolk is met de westenwinden meegenomen naar onze omgeving. Het eerste vulkaanstof is hier op 16 augustus gemeten. Dat kan de komende dagen leiden tot een opvallend rode schemeringsgloed (zie grafiek onder dit artikel).

Het satelliet instrument “OMI” meet dagelijks de hoeveelheid zwaveldioxide. Deze metingen geven een mooi beeld hoe de wolk zich verspreidt. Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding over OMI. De metingen door het KNMI zijn gedaan in samenwerking met BIRA en NASA.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.