Je leest:

Robot tegen keelkanker

Robot tegen keelkanker

Auteur: | 26 augustus 2008

Het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) zet sinds kort een operatierobot in tegen keelkanker. Gebruik van de robot bespaart patiënten langdurig herstel. Bij negen van de elf inmiddels behandelde patiënten was bestraling niet meer nodig, en konden ze binnen vijf weken weer aan het werk.

Het operatief laten verwijderen van een keeltumor is geen prettige ervaring. Bij grotere tumoren worden de onderlip en de onderkaak gespleten zodat de chirurg de tumor goed kan bereiken. In sommige gevallen moet zelfs een deel van de onderkaak worden verwijderd om met het mes bij de tumor te komen. Dit leidt tot een langdurig herstel en een groot litteken op de kaak. In het NKI-AVL is dit bij kleine tot middelgrote keeltumoren sinds kort verleden tijd dankzij hun operatierobot, de Da Vinci S.

De operatierobot van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis verwijdert tumoren bij patiënten met keelkanker. (bron: NKI-AVL) Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Nauwkeurig

Het ziekenhuis gebruikte de robot al voor patiënten met prostaatkanker, maar wordt nu ook getest bij het verwijderen van keeltumoren. Bij een operatie gaan de armen van de robot in de keel. De robot beschikt over vier armen, drie voor verschillende gereedschappen en één voor een 3D-camera. De chirurg ziet de camerabeelden op een externe monitor, en bestuurt de andere drie armen door zijn vingers in een soort joysticks te steken. De tumor wordt weggesneden met een diathermisch mes, wat de wonden meteen weer dicht brandt met elektrische pulsen. De robot gaat minstens zo nauwkeurig te werk als een levende arts, waardoor de schade aan het omliggende weefsel zeer beperkt blijft.

Na afloop van de operatie wordt de patiënt meestal bestraald om uitzaaiing te voorkomen, maar dat is bij de meeste patiënten onnodig gebleken. Dit scheelt de patiënt veel pijn en zorgt dat hij later eventueel alsnog bestraald kan worden. Bij keelkanker is bestraling slechts één keer mogelijk vanwege de schade aan het lichaam. Bij een tweede keer ontstaan gaten in de huid en sterft het bot af.

Bij een keeloperatie splijt de chirurg de onderlip en de onderkaak om de tumor goed te kunnen bereiken. Dit levert veel pijn, lange hersteltijd en een groot litteken op. (bron: NKI-AVL)

Minimale schade

Bij de oude manier van opereren duurt het minstens twee tot drie weken voordat een patiënt weer zelf kan gaan eten en praten. Patiënten die geopereerd waren door de Da Vinci S begonnen na twee tot vier dagen alweer met eten vanwege minimale schade aan hun keel en mond. Na vijf weken waren ze volledig hersteld en konden ze weer aan het werk. Het onderstaande filmpje toont de robot in actie tijdens een operatie.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.