Je leest:

Rivierdelta op Mars

Rivierdelta op Mars

Auteur: | 19 november 2003

Een foto van de Mars Global Surveyor bewijst dat op onze rode buurplaneet langdurig rivieren hebben gestroomd.

Op het zuidelijk halfrond van Mars liggen de resten van een rivierdelta. De Mars Global Surveyor, een ruimteschip van NASA, heeft de formatie op de gevoelige plaat gelegd. De foto bewijst dat Mars langdurig stromende rivieren had. Het bestaan van een delta geeft verder aan dat de rivier uitmondde in een meer of zee.

Deze waaierstructuur op het oppervlak van Mars is het overblijfsel van een rivierdelta. bron: NASA

Op de foto is een delta te zien van ongeveer dertien kilometer lang. De kanalen waardoor de rivier heeft gestroomd, zijn zichtbaar als verhoogde richels. Dat komt doordat de kanalen minder snel eroderen dan het omliggende sediment. De vloeren van de kanalen zijn steviger aangedrukt, en de gronddeeltjes zijn groffer, zodat ze minder snel meegevoerd worden door de wind.

Structuren binnen de delta geven aan dat de rivier gedurende lange tijd bestaan heeft. Er is een rest te zien van een meander, die na verloop van tijd afgesneden is. Volgens de wetenschappers van NASA is een meander een duidelijke aanwijzing voor een voortdurende stroming. Op een andere plaats in de delta loopt een kanaal dwars over een ouder kanaal, een aanwijzing dat de stromingen binnen de delta complex en veranderlijk waren. Het enige dat de astronomen niet uit de delta af kunnen leiden is of de rivier uit water of een andere vloeistof heeft bestaan.

Dit artikel is een publicatie van Natuurwetenschap & Techniek.
© Natuurwetenschap & Techniek, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 november 2003

NEMO Kennislink Agenda

NEMO Kennislink vertoont op deze plaats normaal gesproken wetenschappelijke activiteiten uit heel Nederland. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zal daarvan een groot gedeelte worden afgelast. Omdat we geen achterhaalde informatie willen verspreiden, laten we voorlopig geen activiteiten zien.
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.