Het is niet voor niets dat de bijeenkomst van conservatoren in het tropische Venezuela plaatsvindt. En waarom de Europese aanwezigen alleen maar uit de warmste streken van Spanje en Italië komen. Dag en nacht staat de kunst die zij willen beschermen blootgesteld aan tropische hitte.

Het gaat vooral om schilderijen die gemaakt zijn op hout, leer, canvas en andere vergankelijke materialen. Gecombineerd met de warme en klamme lucht zijn de kunstwerken een aantrekkelijke groeiplek voor bacteriën, schimmels en soms zelfs insecten. En dat vinden kunstliefhebbers zonde.
Daar doen de conservatoren al jaren wat aan. De kunstbeschermers gebruiken vaak gif, maar veel helpen doet het niet. De kunstwerken zelf kunnen daar ook niet goed tegen. Nu zien de conservatoren een nieuwe oplossing: biotechnologie.
Op de conferentie, die vier dagen duurt en vandaag begint, laten vooral Europese hoogleraren zien hoe bacteriën en schimmels helpen om, tja, andere bacteriën en schimmels tegen te gaan. Dat zijn dus bacteriën die helpen conserveren en restaureren. Anders gezegd: restaureerbacteriën.
Giancarlo Ranalli van de Universiteit van Pesche in Italië heeft al succes geboekt: hij verwijderde met hulp van bacteriën poepresten van dieren (hoogstwaarschijnlijk van lelijke stadsduiven), zwarte korsten en nitraat- en sulfaatlaagjes van fresco’s bij de toren van Pisa.
Andere wetenschappers laten op de conferentie zien dat ook plantenextracten een prima verdelgmiddel zijn.
In het persbericht van de gastuniversiteit – de Universiteit van de Verenigde Naties – laten de conservatoren weten dat klimaatverandering het probleem om kunst te bewaren alleen maar moeilijker zal maken. Of dat echt zo ernstig is valt te betwijfelen, maar er zal een kern van waarheid in zitten: bij een hogere temperatuur zouden kunstvretende bacteriën iéts vraatzuchtiger kunnen worden. Maar misschien werken de nieuwe restauratiebacteriën ook wel sneller als het warmer is.
Zie ook:
De fresco’s bij de toren van Pisa – fotoverzameling op flickr.com Website van de Universiteit van de Verenigde Naties
Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl