Je leest:

Restaurantnamen: ambachtelijk en gezellig

Restaurantnamen: ambachtelijk en gezellig

Het novembernummer van Onze Taal gaat helemaal over ‘de taal van het restaurant’. Bedrijfsnamendeskundige Erwin Wijman wijst in een artikel op de trend om restaurants een ambachtelijke of gezellige naam te geven. Hij denkt dat dit komt doordat we op zoek zijn naar kleinschaligheid in deze grote wereld.

De Kas, Zeezout, De Bakkerswinkel, IJ-Kantine: restaurants hebben tegenwoordig steeds vaker een korte, ambachtelijke, haast oud-Hollandse naam. Tegelijk zijn ook de ‘gezellige’ restaurantnamen in opkomst, zoals De Vrienden van Jacob, Mijn Schoonouders en Tante Koosje. Dat concludeert bedrijfsnamendeskundige Erwin Wijman in het morgen verschijnende novembernummer van Onze Taal, dat voor een flink deel gewijd is aan ‘de taal van het restaurant’.

Volgens Wijman danken we zowel de ambachtelijke retronamen als de ‘gezellig-hè’- trend aan de toenemende liefde voor het eenvoudige en het eigene. We hebben steeds meer de behoefte om een eigen kleine wereld te creëren binnen de grote, boze buitenwereld. Hoe groter Europa en de EU worden en hoe meer tv en internet de wereld binnen handbereik brengen, hoe meer chef-koks zich bewust worden van hun culturele erfgoed, en van het belang van een daarbij passende restaurantnaam.

Deze hang naar kleinschaligheid is ook buiten de culinaire wereld te zien, met simpele bedrijfsnamen als Neerlands Glorie, Hollandsch-Welvaren, Bouwend Nederland en Makelaarsland, en met Hollandse-pot-jongensnamen als Jan, Daan, Tim, Kees, Bram en Thijs. Zelfs in supermarkten dringt deze trend door. De landelijke winkelketen Plus introduceerde in september een serie streekeigen producten met de naam Gijs.

Steeds minder restaurants zijn genoemd naar hun chefkok. Ron Blaauw heeft nog wel een ‘eigen’ restaurant.

Tegelijk met de opmars van de ambachtelijke en gezellige namen neemt het aantal restaurants af dat genoemd is naar hun chef of eigenaar. Tweesterrenrestaurant Ron Blaauw is dus een uitzondering, te midden van Wilhelmina-Dok, Gezellig Hè en Smaak.

Het volledige artikel van Erwin Wijman is te vinden in het novembernummer van Onze Taal. Je kunt het artikel ook lezen via deze link.

Dit artikel is een publicatie van Genootschap Onze Taal.
© Genootschap Onze Taal, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 oktober 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.