Je leest:

Reparatiemissie gelukt

Reparatiemissie gelukt

Auteur: | 3 augustus 2005

Steve Robinson repareerde zojuist de uitstekende voegen van Discovery’s hitteschild. Het was de eerste keer dat een astronaut zo’n geïmproviseerde reparatiemissie ondernam. Robinson trok het voegmateriaal met de hand tussen de hittewerende tegels uit.

Astronaut Steve Robinson wist zonder zijn zelfgemaakte handzaag het uitstekende voegmateriaal tussen de hittewerende tegels van de shuttle Discovery uit te trekken. “It looks like this big patient is cured”, rapporteerde Robinson na de snelle operatie.

Robinson trok beide stukjes voegmateriaal zonder problemen tussen de hittewerende tegels uit. bron: NASA

Volg de missie live via:

Ruim drie uur in de derde ruimtewandeling van Discovery’s missie werd astronaut Steve Robinson aan de robotarm van het ISS gekoppeld. De robotarm bracht hem naar de onderkant van de shuttle, waar twee stukken schokdempend materiaal tussen de hittewerende tegels uitsteken. NASA besloot de stukjes van twee centimeter hoog te verwijderen omdat ze de terugkeer in de dampkring zouden kunnen bemoeilijken.

Robinson nadert de romp van Discovery. bron: NASA

14:09

Noguchi: “Steve, je been is te lang. Het past hier niet.” Robinson: “Ik weet het, we hadden Wendy moeten sturen.”

Robinson en zijn collega’s kunnen geinen wat ze willen, feit blijft dat de NASA-astronaut, nu vastgekoppeld in de robotarm van het ISS, op het punt staat geschiedenis te schrijven. Hij wordt de eerste astronaut ooit die zijn ruimteschip tijdens de vlucht repareert, en dat nog wel met zelfgemaakt gereedschap.

14:17

Robinson zit vast aan de CanadArm (door Canadese ruimtevaartbedrijven gemaakt voor het ISS) en die brengt hem nu naar zijn werkplek. De nadering gebeurt voorzichtig, om te zorgen dat Robinson en de robotarm niet per ongeluk tegen de onderkant botsen en de kwetsbare hittewerende tegels beschadigen.

Robinson’s mede-ruimtewandelaar, de Japanse astronaut Soichi Noguchi, vertrekt nu richting het laadruim van Discovery, waar de luchtsluis van het ruimteveer zit.

De zelfgemaakte zaag waarmee Robinson de uitstekende voegen aan Discovery’s onderkant te lijf kon gaan als ze vast zaten. Het werktuigje bleek uiteindelijk niet nodig. _bron: NASA _

14:27

Robinson is bijna aangekomen bij het uitstekende voegsel aan de bakboordzijde (linkerkant). Hij sprak kort de procedure voor de verwijdering door: eerst zachtjes trekken met de hand, als dat niet lukt met een meegebrachte tang trekken, en in geval van nood zagen met zijn zelfgemaakte zaag.

14:33

Robinson wordt door de vluchtleiding gewaarschuwd dat de directe radioverbinding met Houston misschien wordt afgesneden tijdens de missie. Als hij gaat zagen moet hij uitkijken zijn ruimtepak niet open te halen aan de kartels; mocht hij zich afzetten tegen de hittewerende tegels, dan moet hij de druk over zoveel mogelijk van de kwetsbare tegels verdelen.

14:39

Steve Robinson is aangekomen op twee meter van het eerste uitsteeksel en heeft dat zojuist beschreven aan de vluchtleiding. Die brengt eerst een aantal camera’s in stelling en zal daarna toestemming geven om het stuk voegsel weg te halen. Robinson’s helmcamera viel korte tijd uit, maar werkt nu weer.

14:43

De operatie is begonnen; Robinson beweegt dichter naar de romp. Daar aangekomen zet piloot Jim ‘Vegas’ Kelly de arm vast om Robinson een stabiel werkplatform te geven.

De twee uitstekende stukjes voegsel zaten een flinke meter van elkaar. bron: NASA Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

14:47

Robinson heeft zojuist het eerste stuk voegsel soepel uit de shuttle-romp getrokken. Het materiaal zit nu in een afvalzakje om te voorkomen dat het wegdrijft. One down, one to go.

14:51

Na wat manoeuvreren met de ISS-robotarm is Robinson nu bijna bij het tweede uitsteeksel.

14:56

…en ook het tweede stukje voegsel gleed makkelijk uit de romp. Missie klaar: “this big patient is cured”, zegt Robinson, die nu van de shuttle af beweegt.

14:13

Robinson neemt nog een aantal foto’s van de Discovery-romp; daarna gaat hij naar de luchtsluis in het laadruim om met collega Noguchi de shuttle in te zweven.

“That was the ride of the century”, verzuchte Steve na zijn klus.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 augustus 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.