Ozonverlies wordt in kaart gebracht door de diepte en het oppervlak van het gat in de ozonlaag te meten. Het ozongat is dit jaar 28 miljoen vierkante kilometer. ’Zo’n groot verlies van ozon wordt veroorzaakt door lage temperaturen in de stratosfeer, in combinatie met zonlicht’, aldus ESA’s atmosfeerwetenschapper Claus Zehner. ‘Dit jaar daalde de temperatuur boven Antarctica tot de laagste temperatuur sinds 1979.’
Ozonmetingen in augustus 2006. bron: KNMI/TEMIS
De ozonlaag beschermt ons tegen schadelijke UV-straling van de zon en bevindt zich ongeveer 25 kilometer boven de grond. Het laatste decennium is de ozonlaag met ongeveer 0,3 procent per jaar geslonken. Daarmee neemt het risico op huidkanker, staar en schade aan het zeeleven toe.
Ozonverlies wordt veroorzaakt door vervuiling in de atmosfeer, bijvoorbeeld door chloor van menselijke producten (CFK’s). Deze vervuiling is nog steeds niet verdwenen, ondanks een verbod op het gebruik van CFK’s uit 1987.
Het laatste decennium is de ozonlaag met ongeveer 0,3 procent per jaar geslonken. _bron: KNMI/TEMIS
klik op de afbeelding voor een grotere versie_
Ozongat
Het ozongat ontstaat sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw jaarlijks in de lente (bij ons is het dan herfst) boven het Zuidpoolgebied. Het ozongat ontstaat doordat ozon wordt afgebroken door het chloor dat afkomstig is uit chloorfluorkoolstoffen (CFK’s), die vroeger werden gebruikt in onder meer spuitbussen en koelkasten. Voor de snelle afbraak van ozon moet het zeer koud zijn en is zonlicht nodig. Aan deze voorwaarden wordt in het vroege voorjaar op de Zuidpool voldaan. Dit jaar is de temperatuur in het ozongat boven het Zuidpoolgebied lager dan ooit sinds het begin van de satellietmetingen in 1979, wat het extreme ozonverlies van dit jaar mede verklaart.
Envisat:
Envisat kan met drie instrumenten de verschillen in de ozonlaag in kaart brengen, ozonverlies registreren en een snelle schatting maken van UV-straling waaraan we op aarde worden blootgesteld. Ook een UV-voorspelling behoort tot de mogelijkheden. ESA’s waarneming van ozon wordt de komende jaren verder uitgebreid met de lancering van drie MetOp polaire milieusatellieten.
Herstel op termijn?
CFK’s worden sinds eind jaren tachtig nauwelijks meer gebruikt en de hoeveelheid CFK’s in de atmosfeer neemt al enkele jaren langzaam af. De verwachting is dan ook dat het ozongat in de loop van deze eeuw zal herstellen. Het herstel wordt echter vertraagd door een geleidelijke afname van de temperatuur in de ozonlaag, die het gevolg is van het door de mens veroorzaakte broeikaseffect. Dit effect leidt tot hogere temperaturen nabij het aardoppervlak, maar juist tot lagere temperaturen op de hoogten van 10 tot 25 km waar de ozonlaag zich bevindt.
‘Langetermijnmetingen van ozon zijn heel belangrijk om het herstel van de ozonlaag te monitoren’, zegt Zehner. ‘Dat herstel wordt verwacht rond het jaar 2060.’
Zie ook:
- Herstel ozonlaag vertraagd (Kennislinkartikel van het KNMI)
- Ozongat groot voor de tijd van het jaar (Kennislinkartikel van het KNMI)
- Is de ozonlaag zich aan het herstellen? (Kennislinkartikel van het KNMI)
- Ozongat boven de Zuidpool valt uit elkaar (Kennislinkartikel van ESA)
- Herstel ‘ozongat’ lijkt vooral gevolg van verminderde zonneactiviteit (Kennislinkartikel van NGV Geonieuws)
- UV-straling werpt licht op gat in ozonlaag (Kennislinkartikel van Gewoon Bijzonder)
- Satellietinstrumenten meten gat in de ozonlaag (Kennislinkartikel van Natuurwetenschap & Techniek)