Je leest:

Bijzondere menselijke restanten in Chinese grot

Bijzondere menselijke restanten in Chinese grot

Auteur: | 19 maart 2012

‘Slechts’ 14.500 tot 11.500 jaar oud blijkt hij te zijn, de vreemde menselijke schedel die al in 1979 werd gevonden door een Chinese geoloog in een grot in Longlin, in het zuiden van China. Een internationaal team van archeologen heeft onlangs de schedel met moderne technieken uitgebreid geanalyseerd. De schedel blijkt nu allerlei bijzondere eigenschappen te hebben die wijzen op een nog onbekend hoofdstuk in de menselijke evolutie.

De onderzochte schedel uit Longlin heeft dikke, vooruitstrevende wenkbrauwbogen, een kort en plat gezicht. Opvallend is dat een typisch menselijke kin ontbreekt.
2012 Curnoe et al.

De archeologen beschrijven hun ontdekking in het vrij toegankelijke, online wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. In de nabijgelegen Maludong(‘rode herten’)-grot zijn menselijke overblijfselen gevonden die waarschijnlijk tot dezelfde populatie behoren.

De fossielen hebben kenmerken die typerend zijn voor moderne mensachtigen zoals die gedurende de laatste ijstijd in Europa rondliepen, maar ook kenmerken die doen denken aan zeer vroege mensachtigen die honderdduizenden jaren geleden in Afrika, Europa en het Midden-Oosten leefden.

Er zijn meer voorbeelden bekend van mensachtigen die moderne en zeer oude uiterlijke menselijke trekjes in zich verenigen, maar deze werden allemaal in Afrika aangetroffen. Bovendien zijn deze overblijfselen allemaal vele malen ouder dan de fossielen aangetroffen in de Chinese grotten.

Dat er dus nog zo relatief kort geleden mensachtigen rondliepen in China van een op het eerste gezicht totaal andere soort dan we zouden verwachten, is dan ook vrij bijzonder. Bij gebrek aan een betere omschrijving noemen de archeologen hun ontdekking voorlopig de ‘rode hertengrot-mens’, omdat er aanwijzingen zijn gevonden dat deze mensensoort op inmiddels uitgestorven rode reuzenherten joeg en deze bereidde boven een vuur in de grot.

Eerder oude soort dan nieuwe soort

De Australische onderzoeksleider Darren Curnoe sluit niet uit dat het inderdaad om tot nu toe onbekende, geïsoleerd levende archaïsche mensensoort zou kunnen gaan, die tot het einde van de laatste ijstijd in deze omgeving heeft rondgelopen. Maar omdat de fossielen onderling zulke vreemde en uiteenlopende kenmerken hebben, zijn de archeologen vooralsnog huiverig de ontdekking daadwerkelijk te classificeren als zijnde een nieuwe soort.

Artistieke impressie. Zag de ‘rode hertengrot-mens’ er zo uit?
2012 Curnoe et al.

Een andere verklaring ligt meer voor de hand, schrijven de archeologen in hun artikel. Waarschijnlijk gaat het om een groep van wel degelijk moderne Homo sapiens die een zeer vroege migratiegolf uit Afrika vormden en om wat voor reden dan ook geen genetische sporen heeft nagelaten in de moderne Aziatische mens.

Op dit moment proberen onderzoekers DNA uit de overblijfselen te isoleren. Door DNA te onderzoeken zal veel meer duidelijk worden over de herkomst van deze geheimzinnige fossielen en of hun voormalige eigenaars bijvoorbeeld seksuele relaties met andere mensachtigen aangingen.

Omdat er toe nu toe op de gehele Oostelijke helft van het Aziatische vasteland geen menselijke fossielen jonger dan 100.000 jaar en afkomstig van andere soorten dan onszelf zijn gevonden, dachten wetenschappers dat de moderne mens in dit gebied geen concurrentie van andere mensensoorten had. De ontdekking van de ‘rode hertenmens’ toont echter aan dat dit wellicht niet het geval was.

Op dit moment bestaat bijna de halve wereldbevolking uit Aziaten. Homo sapiens, onze verre voorouders, trokken zo’n 70.000 jaar geleden voor het eerst naar het gebied. Maar hoe het hen verging en hoe zij verder geëvolueerd zijn, daar weten we nog maar weinig vanaf. De bodem in China en de rest van Oost-Azië heeft ongetwijfeld nog veel meer geheimen prijs te geven…

Lees meer over de oermens op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/oermens/index.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 maart 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.