Je leest:

Puzzel in evolutie Alpen opgelost

Puzzel in evolutie Alpen opgelost

Auteur: | 12 februari 2010

De Alpen werden vooral rond 20 miljoen jaar pas echt hoog. De gebeurtenissen daarvoor zijn echter cruciaal voor het ontstaan van de Alpen. De Afrikaanse plaat bewoog noordwaarts en botste met de Eurazische plaat. Als gevolg zakte op twee plaatsen lithosfeer (aardkorst + een deel van de aardmantel) weg in de aardmantel. Oostenrijkste wetenschappers hebben nu aangetoond dat de oudste van deze verzakkingen op het Europese continent zelf plaatsvond. Niet in de aanwezigheid van een oceaan zoals meestal het geval is. Dit is een zeldzaam geologisch fenomeen.

Vanuit Nederland is het acht tot negen uur naar het zuidzuidwesten en daar doemen de Alpen op. Ook de hoogste piek van de EU ligt in deze Alpen (Mont Blanc, 4810 m). De precieze ontstaansgeschiedenis van de Alpen (en vooral het begin) is nog niet zo goed bekend. De Oostenrijkers Kurt Stüwe en Ralf Schuster gingen op onderzoek uit en kwamen tot een belangrijke ontdekking. Ze melden in Geology dat een deel van de continentale lithosfeer (aardkorst + bovenste gedeelte aardmantel) onder een ander deel moet zijn afgebogen de diepe aardmantel in. Dit is een zeldzaam geologisch fenomeen. Dit alles vond plaats zo rond 170 miljoen jaar geleden.

Ontstaan Alpen

Het ingewikkelde verhaal van de vorming Alpen kan kort samengevat worden. De Alpen vormden zich door de botsing van de noordelijk bewegende Afrikaanse met de stabiele Eurazische aardplaat. Dit zorgt vandaag de dag nog steeds voor aardbevingen. De westelijke Tethys, een vroegere oceaan, verdween door het ramkoers van Afrika naar Europa. Deze vorming van de moderne Alpen begon al in het Jura (200-145 miljoen jaar geleden), maar de sterkste opheffing vond pas rond 20 miljoen jaar geleden plaats. Vandaag de dag stijgen de Alpen effectief niet meer: erosie en opheffing houden elkaar in evenwicht.

Een kaartje van de Alpen met daarop de breuken, de bewegingrichting van de aardplaten en oorsprong van verschillende gesteentes. Enorme overschuivingen van delen van de aardkorst ontstonden door de druk van Afrika tegen Eurazië. Daarom kan er heuse vroegere zeebodem (oceanic crust) hoog in de Alpen gevonden worden.

Subductie

De aanzet van de vorming van de Alpen is van belang in de studie van Stüwe en Schuster. De wetenschap is het er over eens dat er subductie heeft plaatsgevonden. Kort gezegd is dat is het onderschuiven van de ene aardplaat onder de andere. Meestal is de oceanische aardplaat de klos omdat deze relatief zwaar is. Dat was waarschijnlijk het geval voor een noordelijke subductiezone. Voor een tweede, zuidelijkere en oudere subductiezone, is dat niet zomaar gezegd. Stüwe en Schuster zijn er van overtuigd dat een deel van het continent zelf onder een ander deel van het continent schoof. De reden zoeken ze in de zwaartekracht, ook al hebben continentale platen meestal een vergelijkbare dichtheid en is ‘onderschuiven’ moeilijk…

De Alpen vanuit de ruimte.
NASA

Gravitatie

Een belangrijke rol is weggelegd voor de Adriatische aardplaat, een continentaal microplaatje bij Italië. In een deel dit plaatje vond een belangrijke verandering plaats vanaf het Perm (300-250 miljoen jaar geleden). Door uitrekking van de aardkorst ter plaatse, dunde een deel van de aardkorst uit tot ongeveer maximaal 25 km. Het aardmantelgedeelte van de lithosfeer (‘de aardplaten’) werd juist dik na geleidelijke afkoeling (tot wel 150 km). Bij een aangrenzend zuidelijker deel van de Adriatische plaat was de aardkorst juist veel dikker.

Gevolg? Het noordelijke, zware gedeelte van de Adriatische plaat kreeg de neiging naar beneden te willen zakken, diep de aardmantel in door een groot verschil in gravitatie/sterkte van de lithosfeer tussen de noordelijke en zuidelijke zone. Niet alleen de neiging, maar dit proces vond ook plaats zo denken de onderzoekers. Dit baseren ze op overschuivingen, gesteentesoorten en rekenkundige modellen die aantonen dat het in dit geval mogelijk is een deel van de continentale plaat weg te laten zakken onder een ander gedeelte.

Gebergtevorming door dit type subductie is zeldzaam. Alleen van het Tien Shan gebergte in Azië denken wetenschappers dat een soortgelijk proces plaats heeft gevonden. Stüwe en Schuster hebben dus niet alleen een puzzelstukje over de vorming van de Alpen opgelost, maar ook een bijzonder fenomeen aangetoond!

Eén van de bekendste bergen van Europa: de Matterhorn op de grens van Zwitserland en Italië.

Referentie:

Stüwe & Schuster, 2010. Initiation of subduction in the Alps: continent or ocean? Geology 38(2): 175-178.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.