Je leest:

Prooi vangen helpt om forel te beschermen

Prooi vangen helpt om forel te beschermen

Auteur: | 2 juli 2007

Lekker zo’n visje op je bord. Een stuk zalm of kabeljauw op zijn tijd is erg lekker. Maar eet niet teveel! Doordat er te veel op zalm en kabeljauw is gevist, zijn deze vissoorten bijna uitgestorven. Nu is er een nieuwe manier gevonden om bepaalde vissoorten te beschermen en weer te laten groeien in aantal. Om de aantallen te herstellen is het belangrijk om de prooien weg te vangen. Dit klinkt natuurlijk tegenstrijdig: haal het voedsel weg, en de vissen groeien!

Uit een onderzoek van Noorse, Zweedse en Nederlandse wetenschappers blijkt dit de beste methode te zijn om vispopulaties weer te laten groeien. Er is eerder geprobeerd om de visvangst te verminderen, maar dit bleek geen effect te hebben op het aantal kabeljauwen en zalmen. Ook het uitzetten van meer vissen had geen effect.

Takvatn-meer

Sinds 1930 waren bijna alle bruine forellen ( Salmo trutta) uit het Takvatn-meer verdwenen. Alleen het voedsel van de forel, de beekridder, zwom nog rond. De beekridders waren niet echt groot, rond de 15 tot 20 centimeter. Alle grote beekridders (35 tot 50 cm) waren door vissers gevangen. Doordat er zo weinig grote vissen waren, werden er ook minder kleine visjes geboren. Nu bedachten Noorse biologen dat als ze kleine visjes uit het meer wegvangen, er meer ruimte zou zijn voor de overgebleven beekridders om te groeien.

Afb 1: de bruine forel (boven) en de beekridder (onder)

Vangst

Vanaf 1980 zijn ze de kleine beekridders gaan vangen. Omdat het vangen van de kleine visjes moeilijk is, zijn lang niet alle kleintjes gevangen. Degene die overbleven in het meer hadden nu de kans om groter te worden. Dit zorgde voor meer nakomelingen en weer een betere populatie.

En wat bleek nu: er kwamen vreemd genoeg weer meer forellen. Waarschijnlijk komt dit omdat er nu weer meer kleine beekriddertjes geboren worden. Het blijkt namelijk dat als er minder kleine visjes zijn, de overgebleven kleine visjes sneller groeien. Hierdoor worden er dan weer sneller kleine visjes geboren, die dus weer opgegeten worden door de forel.

Afb 2: de gevangen vissen uit het Takvatn-meer. Foto: UvA

Tip?

Dit was al eens eerder aangetoond in wiskundige modellen, maar nu blijkt het in de praktijk ook te werken. Misschien een idee voor de minister van Landbouw en Visserij?

Bron

Lennart Persson, Per-Arne Amundsen, André M. de Roos, Anders Klemetsen, Rune Knudsen & Raul Primicerio, 2007. Culling prey promotes predator recovery – Alternative states in a whole-lake experiment. Science 316: 1743-1746.

Zie ook:

Bezoek de website van het <A HREF=“http://www.nibi.nl”OnMouseOut=“window.status=”;return true"OnMouseOver=“window.status=”return true">NIBI

Dit artikel is een publicatie van Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI).
© Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 juli 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.