Je leest:

Promotie Cabbolet van de baan

Promotie Cabbolet van de baan

Auteur: | 21 januari 2008

De promotie van ir. Marcoen Cabbolet aan de TU Eindhoven gaat definitief niet door. Cabbolet werkte jaren aan een proefschrift dat de kwantummechanica op losse schroeven zetten, maar volgens critici was het werk onder de maat. De TU/e vroeg twee experts Cabbolet’s onderzoek te beoordelen en schrapte de promotie op hun advies.

Een paar dagen voor de verdediging van zijn proefschrift kreeg Marcoen Cabbolet te horen dat zijn promotie voorlopig niet doorging. Critici van buiten zijn promotiecommissie hadden aan de bel getrokken – natuurkundig gezien zou Cabbolet’s onderzoek onder de maat zijn en de twee buitenlandse fysici in de promotiecommissie zouden niet genoeg expertise hebben. Reden voor de TU/e om het proefschrift aan twee experts voor te leggen. Hun oordeel is binnen: het promotieonderzoek voldoet niet aan de kwaliteitseisen van de universiteit en de promotie gaat niet door.

Voorkant van Cabollet’s proefschrift “Elementary Process Theory – mathematical-logical principles of individual processes in a non-local, non-deterministic, non-probabilistic, heterogeneous universe”. De Technische Universiteit Eindhoven stelde Cabbolet’s promotie promotieplechtigheid uit, zodat twee natuurkundigen van buiten de promotiecommissie het proefschrift konden beoordelen.

Cabbolet was tijdens zijn onderzoek niet verbonden aan een universiteit en begon in 1997 aan zijn proefschrift. Dat bekijkt een alternatieve manier om de wereld van de allerkleinste deeltjes te beschrijven en stapt af van de daar heersende natuurkunde. Maar volgens critici zouden de nieuwe regels die Cabbolet afleidt veel te losjes zijn om fatsoenlijke voorspellingen mee te doen. Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, een van de experts die het proefschrift keurden, liet al snel weten dat het proefschrift niet door de beugel kon. Dat kwam onder andere door het gebrek aan begeleiding, denkt de hoogleraar theoretische natuurkunde. Beter contact met vakgenoten had de zwakke plekken in het onderzoek al eerder blootgelegd, aldus ’t Hooft.

Eerste promotor Harrie de Swart, hoogleraar logica en taalanalyse aan de Universiteit van Tilburg, staat nog steeds achter zijn promovendus. Cabbolet zelf is van mening dat ’t Hooft maar wat roept over zijn onderzoek, zonder het echt te begrijpen. De scheikundige wil zijn proefschrift alsnog publiceren. De handelseditie verschijnt in februari.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.