Je leest:

Professor Lohse ontvangt de NWO-Spinozapremie 2005

Professor Lohse ontvangt de NWO-Spinozapremie 2005

Professor Lohse ontvangt de NWO-Spinozapremie 2005 voor zijn doorbraken op het gebied van sonoluminescentie en zijn onderzoek op het gebied van warmtetransport en turbulentie.

Detlef Lohse (Hamburg, 15 september 1963) studeerde in 1989 af in de theoretische kernfysica in Bonn en promoveerde in 1992 summa cum laude aan de Universität Marburg op theorie van turbulentie. Hierna werkte hij als postdoc aan de Universiteit van Chicago en de Universität Marburg. In 1997 werd hij ‘Privatdocent’ aan deze laatste universiteit en sinds 1998 is hij hoogleraar Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente. In maart van dit jaar benoemde deze universiteit hem tot universiteitshoogleraar.

Prof. dr. D. Lohse, Hoogleraar Vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente. bron: NWO, Paul Wapenaar

Detlef Lohse heeft een grote reputatie opgebouwd op het gebied van onderzoek naar stromingsleer, turbulentie en granulaire media. Hij geniet wereldwijde faam door zijn verklaring van sonoluminescentie. Sonoluminescentie is het verschijnsel dat een klein gasbelletje onder invloed van ultrasoon geluid licht kan gaan uitzenden doordat de temperatuur oploopt. Lohse’s verklaring hiervoor wordt nu algemeen geaccepteerd.

Ook voorspelde hij hoe het warmtetransport in een turbulente vloeistof afhangt van de warmtetoevoer. Zijn theorie is later experimenteel bevestigd. Het artikel waarin hij zijn theorie uiteenzet, is inmiddels een citatieknaller.

Lohses werk kenmerkt zich door de directe interactie van theorie, experimenten en numerieke simulaties. Na zijn komst naar Twente heeft hij een sterke groep opgebouwd op deze terreinen. Lohse is een gedreven onderzoeker die op jonge leeftijd al veel heeft bereikt. Hij is internationaal opinievormend en zijn werk inspireert andere onderzoekers in de hele wereld.

Dit artikel is een publicatie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
© Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 november 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.