Je leest:

Professor Hagoort ontvangt de NWO-Spinozapremie 2005

Professor Hagoort ontvangt de NWO-Spinozapremie 2005

Professor Hagoort ontvangt de NWO-Spinozapremie 2005 onder andere voor zijn onderzoek naar het menselijk taalvermogen en de manier waarop hij het F.C. Dondersinstituut binnen vijf jaar naar wereldfaam heeft geleid.

Peter Hagoort (Oudewater, 19 januari 1954) studeerde psychologie en biologie aan de Universiteit van Utrecht en Experimentele Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij in 1990 ook promoveerde. Thans leidt hij een omvangrijke onderzoeksgroep op het gebied van de neurocognitie van taal. In januari 1999 werd hij hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tevens is Hagoort oprichter en directeur van het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging.

Prof. dr. P. (Peter) Hagoort Directeur van het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging en hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap, in het bijzonder gerelateerd aan neuroimaging aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Peter Hagoort richt zich op de neurobiologische fundamenten van het menselijk taalvermogen. Hij onderzocht onder andere taalstoornissen bij patiënten met een hersenbeschadiging. Hagoort toonde aan dat beschadigde hersenen andere routes vinden om taalbegrip alsnog mogelijk te maken. Ook bedachten onderzoekers onder leiding van Hagoort een methode die zichtbaar maakt op welk moment de hersenen informatie over een woord ophalen. Dit leidde tot een serie inmiddels klassieke publicaties, onder meer in Science.

Hagoorts werk kenmerkt zich door creativiteit en vernieuwing, elegantie en zuiverheid. Hij heeft bij het F.C. Dondersinstituut een strategische uitgekiende menging van vakgebieden samengebracht, lopend van psycholinguïstiek tot neurobiologie. In de korte tijd van zijn bestaan heeft dit instituut onder Hagoorts leiding een wereldnaam opgebouwd.

Dit artikel is een publicatie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
© Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 november 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.