Je leest:

Proeven op mensen door de eeuwen heen

Proeven op mensen door de eeuwen heen

De geschiedenis van mensgebonden onderzoek

Auteurs: en | 5 juni 2017
iStockphoto

Onze huidige medische kennis hebben we onder meer te danken aan experimenten op mensen waar we niet graag aan herinnerd worden. Het ethisch besef van de risicovolle handelingen leek ver te zoeken. Totdat bizarre wantoestanden tijdens de Tweede Wereldoorlog iedereen weer met de neus op de feiten drukte.

Dat had echter niet meteen het verwachtte remmende effect op proeven met mensen. Ook in ogenschijnlijk normale situaties vonden later experimenten plaats die volgens de huidige inzichten niet door de beugel konden. Onder het mom van de Koude oorlog en flinke investeringen en doorbraken in medisch onderzoek, kregen de rechten en bescherming van proefpersonen minder aandacht. Totdat artsen zelf de ethiek van het medisch onderzoek aan de kaak gingen stellen waardoor dit ook meer aandacht van media en politiek kreeg, en het medisch onderzoek aan (wettelijke) banden werd gelegd. Een korte geschiedenis van het mensgebonden onderzoek.

Lees het volgende artikel van het thema ‘Proeven met mensen’

Mensgebonden onderzoek: de regelloze periode (1945-1999)

Evert van Leeuwen
Dit artikel is een publicatie van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
© Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 juni 2017

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink Agenda

NEMO Kennislink vertoont op deze plaats normaal gesproken wetenschappelijke activiteiten uit heel Nederland. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zal daarvan een groot gedeelte worden afgelast. Omdat we geen achterhaalde informatie willen verspreiden, laten we voorlopig geen activiteiten zien.
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.