Je leest:

Proeven op mensen door de eeuwen heen

Proeven op mensen door de eeuwen heen

De geschiedenis van mensgebonden onderzoek

Auteurs: en | 5 juni 2017
iStockphoto

Onze huidige medische kennis hebben we onder meer te danken aan experimenten op mensen waar we niet graag aan herinnerd worden. Het ethisch besef van de risicovolle handelingen leek ver te zoeken. Totdat bizarre wantoestanden tijdens de Tweede Wereldoorlog iedereen weer met de neus op de feiten drukte.

Dat had echter niet meteen het verwachtte remmende effect op proeven met mensen. Ook in ogenschijnlijk normale situaties vonden later experimenten plaats die volgens de huidige inzichten niet door de beugel konden. Onder het mom van de Koude oorlog en flinke investeringen en doorbraken in medisch onderzoek, kregen de rechten en bescherming van proefpersonen minder aandacht. Totdat artsen zelf de ethiek van het medisch onderzoek aan de kaak gingen stellen waardoor dit ook meer aandacht van media en politiek kreeg, en het medisch onderzoek aan (wettelijke) banden werd gelegd. Een korte geschiedenis van het mensgebonden onderzoek.

Lees het volgende artikel van het thema ‘Proeven met mensen’

Mensgebonden onderzoek: de regelloze periode (1945-1999)

Evert van Leeuwen
Dit artikel is een publicatie van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
© Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 juni 2017

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Proeven met mensen

iStockphoto
Proeven met mensen
Al eeuwen lang voeren mensen proeven op mensen uit om te ontdekken hoe het menselijk lichaam er van binnen uitziet en werkt en om ziekten te begrijpen en te genezen. De geschiedenis laat zien dat de bescherming van de proefpersonen in eerste instantie veel te wensen overliet en de ethische toets der kritiek niet kon doorstaan. Tegenwoordig is dit geregeld via allerlei wetten en regels en buigen eerst ethische commissies zich naarstig over vele onderzoeksvoorstellen. Vanuit diverse invalshoeken vertellen auteurs uit verschillende disciplines van het medisch- en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in dit thema over mensgebonden onderzoek.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.