Je leest:

Prijsvraag: wat vraag je een knappe kop?

Prijsvraag: wat vraag je een knappe kop?

Auteurs: en | 16 maart 2012

Wat zou je nu altijd al willen weten van grootheden als Albert Einstein, Niels Bohr of Marie Curie? Kennislink heeft gedaan alsof we acht van de grootste natuurkundigen konden ‘interviewen’. Maar waarom zouden wij alleen maar de vragen mogen stellen?

Momenteel kun je op Kennislink de serie Knappe koppen op de koffie lezen, een reeks ‘fictieve interviews’ met acht van de grootste natuurkundigen ooit. Natuurlijk konden we ze niet écht spreken, dus we hebben gedaan alsof. We hebben ons zo goed mogelijk verplaatst in hun persoon. Uit de artikelen blijkt dan niet alleen wat ze allemaal hebben betekend voor de wetenschap, maar ook wat voor personen ze waren. Arrogant misschien, eerlijk of aangenaam vriendelijk.

We beginnen uiteraard met misschien wel de grootste natuurkundige ooit, Albert Einstein.
Flickr / G. Coakley & Wikimedia Commons

Maar we zijn ook benieuwd naar de nieuwsgierigheid van jou als lezer. Wat zou jíj nu zo graag willen weten van deze beroemde geleerden? Wat de lievelingskleur was van Marie Curie? Of Isaac Newton écht onder die appelboom zat toen hij de zwaartekracht bedacht? Stuur ons de leukste, gekste of spannendste vraag die je kunt bedenken. En het leuke is: de origineelste vragen zullen we daadwerkelijk in de artikelen opnemen en laten beantwoorden (zo goed als we ons kunnen inleven in de personen natuurlijk). Bovendien winnen de leukste drie inzendingen aan het einde van de serie een fraai boek.

Wanneer je vragen insturen?

1. Albert Einstein 16 – 22 maart
2. Christiaan Huygens 23 – 29 maart
3. Niels Bohr 30 maart – 5 april
4. Marie Curie 6 – 12 april
5. James Clerk Maxwell 13 – 19 april
6. Isaac Newton 20 – 26 april
7. Galileo Galilei 27 april – 3 mei
8. Richard Feynman 4 – 10 mei

Hoe gaat het in zijn werk? De komende tijd publiceert Kennislink elke week een nieuw ‘interview’ met een natuurkundige. In die week kun je een vraag aan die persoon opsturen naar [email protected], onder vermelding van ‘Prijsvraag Knappe Koppen’.

Let op: je kunt dus alleen vragen opsturen aan de persoon die in die week centraal staat. Na afloop van de week zullen we de origineelste vraag in het artikel verwerken, en staat inmiddels het volgende interview online (zie het schema hieronder).

NNV

Maar er is nóg een reden om mee te doen. Aan het einde van de serie, dus na 10 mei, zullen we uit alle inzendingen de origineelste drie selecteren. Die worden beloond met het mooie boek Canon van de natuurkunde – een rijk geillustreerd boek met de grootste ontdekkingen en theorieën uit de natuurkunde aller tijden – ter waarde van € 42,50. De boeken worden aangeboden door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) Succes!

Voorwaarden

  • Medewerkers van Kennislink en NCWT zijn automatisch uitgesloten van deelname.
  • Vragen kunnen ingestuurd worden van 16 maart tot en met 10 mei 2012.
  • Per persoon mogen onbeperkt vragen ingestuurd worden, maar alleen de vragen die gesteld worden aan de persoon die op dat moment centraal staat (zie bovenstaand schema) doen mee.
  • De winnaars van de boeken worden op woensdag 16 mei 2012 bekendgemaakt op Kennislink, en ontvangen tevens persoonlijk bericht.
  • Over de uitslag van de wedstrijd kan niet gecorrespondeerd worden.
  • Bij deelname ga je automatisch akkoord met deze voorwaarden.
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 maart 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.