Je leest:

Pratende planten

Pratende planten

Stilstaan terwijl je opgegeten wordt. Planten kunnen niet anders – of toch? Onderzoeker Josef Stuefer aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht hoe planten kunnen chatten via een eigen communicatienetwerk.

Recent onderzoek van vidi-onderzoeker Stuefer wijst uit dat planten hun eigen chatsysteem hebben waarmee ze elkaar kunnen waarschuwen. Planten zijn dus niet zomaar saaie en passieve organismen, die staan te wachten totdat ze afgeknipt of opgegeten worden. Veel planten vormen interne communicatienetwerken en zijn in staat om op een efficiënte manier informatie uit te wisselen.

Klaverplantjes kunnen elkaar waarschuwen via een netwerk van liggende stengels. bron: Josef Stuefer. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Chatnetwerk

Veel kruidachtige planten zoals aardbei, klaver, riet en zevenblad vormen van nature netwerken. Individuele planten blijven voor een bepaalde tijd met elkaar verbonden door liggende stengels. Deze verbindingen stellen de planten in staat om via interne kanalen informatie met elkaar te delen. Daardoor lijken ze sterk op computernetwerken. Maar waarover zouden planten met elkaar willen chatten?

Kortgeleden toonden Stuefer en zijn collega’s voor het eerst aan dat klaverplanten elkaar via netwerkverbindingen waarschuwen als er vijanden in de buurt zijn. Als één van de planten door rupsen wordt aangevreten, worden de andere leden van het netwerk door een intern signaal gewaarschuwd. Eenmaal gewaarschuwd versterken de intacte planten hun chemische en mechanische afweer en worden daardoor onaantrekkelijk voor de oprukkende rupsen. Door dit Early Warning systeem kunnen de planten hun belagers dus voor zijn. Experimenteel onderzoek laat zien dat daardoor de schade aan de planten sterk beperkt wordt.

Zowel de roofmijt (links) als de sluipwesp (rechts) reageert op de geurstoffen die planten als communicatiemiddel gebruiken.

Virussen

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat geldt niet alleen voor internet maar ook voor planten. Het blijkt namelijk dat plantenvirussen gebruik kunnen maken van de aanwezige infrastructuur om zich razendsnel over de aangesloten planten te verspreiden. De infectie van één plant leidt dus tot een infectie van alle planten binnen het netwerk.

Uit dit onderzoek blijkt overduidelijk dat het algemene beeld van planten niet goed aansluit bij de werkelijkheid. Wie had nou verwacht dat de meeste planten om ons heen continu aan het internetten zijn?

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
© Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 september 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.