Je leest:

Poep? Echt iets voor maden

Poep? Echt iets voor maden

Auteur: | 21 juni 2011

Het is om van te kokhalzen. Laat je vuilnis wat lang staan en honderden maden kruipen de bak uit, vergezeld met een rotte, muffe walm. Buitengewoon goor vinden de meesten. Maar Santos Rojo kreeg door zo’n ervaring een nieuw idee: zijn vliegenmaden wellicht niet hartstikke handig voor afvalverwerking? Waarschijnlijk wel, zeggen de eerste resultaten.

In deze container wonen 20 miljoen maden.
Universiteit van Alicante

Ergens in de Spaanse badplaats Benidorm staat een groot vat. Daarin kruipen duizenden maden door vloeibare varkenspoep. Erg smakelijk klinkt dit niet, maar nuttig is het wel.

Hoogleraar milieuwetenschappen Santos Rojo heeft het vat samen met zijn collega’s ontworpen om sneller varkensmest op te ruimen in Spanje. De twintig miljoen maden in de container zuiveren maar liefst één ton varkenspoep per dag.

Het is belangrijk om varkensmest snel te verwerken, omdat het nogal wat problemen kan veroorzaken. Vooralsnog laten boeren de varkensmest gewoon composteren voor biologische landbouw. Maar dat type mest bevat nog altijd veel stikstof, wat tot allerlei vervelende milieuproblemen leidt, zoals broeikasgassen en de bloei van giftige blauwalgen; nog los van de enorme stank die tijdens de compostering zelf vrijkomt.

Volgens Rojo bewijzen de nieuwe proeven met het vat in Benidorm dat de maden van de vliegensoort Hermetia illucens het stikstofgehalte in varkensmest drastisch terug brengen van bijna 100 gram per kilo tot maar liefst 25 gram per kilo. Een hele winst voor milieu en klimaat. En aangezien het allemaal in een vat plaatsvindt, blijven omwonenden de stank bespaard.

En zo begint de werkdag.
Universiteit van Alicante

Nog beter is dat de varkenspoep zelf gezuiverd wordt van vieze stoffen, tot er enkel korrels voedzame stoffen voor planten overblijven: een soort van biologische kunstmest dus. Rojos experiment wijst uit dat ongeveer ééntiende van het gewicht dat je aan varkenspoep erin stopt, er weer uit komt als biologische kunstmest waarmee je landbouwgrond kan bevruchten.

Het grootste voordeel van deze kunstmest is dat je er bacteriële besmettingen op ons voedsel mee kunt voorkomen. Denk maar aan de besmetting van groente door de EHEC-bacterie, enkele weken terug. Zo’n besmetting is zeer mogelijk als je dierenpoep met bacteriën erin op een warm hoopje laat composteren, maar niet wanneer het afval grondig wordt bewerkt door de maden, stelt Rojo.

Let wel, het gaat hier om een eerste proef en Rojo heeft zijn werk nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd. Maar als we de eerste resultaten mogen geloven, dan heeft de Spaanse milieuwetenschapper een handige, zij het ietwat onsmakelijke oplossing voor mestoverschot.

Zie ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/witte-biotechnologie.atom", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 juni 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.