Je leest:

Plat voor de wetenschap

Plat voor de wetenschap

In Toulouse hebben twaalf vrouwen vrijwillig zestig dagen bedrust gehouden om de fysiologische effecten van gewichtloosheid op het lichaam te simuleren. Momenteel is men op zoek naar twaalf nieuwe kandidaten om het experiment te verlengen en de eerste resultaten verder te onderzoeken.

Begin juni zijn de twaalf vrijwilligers van de eerste WISE-studie (Women International Simulation Experiment) geleidelijk ‘ontslagen’. De laatste onderzoeken in het onderzoekscentrum MEDES (Instituut voor ruimtefysiologie en -geneeskunde) in Toulouse waren geweid aan de terugkeer naar de staande houding.

Deelneemster aan de eerste bedrust-studie Marjo Jarvinen. bron: ESA

Gedurende twee maanden hebben de twaalf vrouwen op een bed gelegen. Ze lagen zes graden gekanteld, met de voeten iets hoger ten opzichte van het hoofd, om ervoor te zorgen dat in hun lichaam dezelfde verschijnselen optraden, als tijdens een lange periode van gewichtloosheid. De vrouwen waren verdeeld over drie groepen van vier. Bij elk van de groepen werd onderzoek gedaan naar maatregelen onderzocht die de afname van spier-, water- en botmassa en de vermindering van bepaalde lichaamsfuncties (hart- en bewegingsfunctie, etcetera) moeten tegengaan.

Terwijl een controlegroep geen enkele activiteit uitvoerde, deed de ‘actieve’ groep regelmatig een serie oefeningen. Een andere groep kreeg naast de dagelijkse maaltijden een voedingsupplement (bepaalde aminozuren die de basisbestanddelen vormen van eiwitten).

WISE (Women International Simulation Experiment).

Nieuwe vrijwilligers

Voor de tweede fase die in september start, zijn de ESA, CNES en MEDES op zoek naar twaalf nieuwe vrijwilligers die afkomstig zijn uit de Europese Unie.

“Het internationale aspect van deze selectie is belangrijk voor de psychologische omstandigheden”, zegt Peter Jost. “De bemanning van langdurige ruimtemissies in de toekomst, zal ook gemengd en internationaal zijn. We weten dat het psychisch evenwicht een uiterst belangrijke rol speelt bij het lichamelijk evenwicht”.

De vrouwen moeten tussen de 25 en veertig jaar oud zijn, een goede gezondheid hebben, niet roken en sociale zekerheid genieten. Uit praktische overwegingen moeten ze ook vloeiend Frans of Engels kunnen spreken. Verder zullen tijdens het experiment dagelijks onderzoeken en echografische controles op de vrijwilligers worden uitgevoerd om het risico van trombose te voorkomen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 juni 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.