Frank van Leerdam deed epidemiologisch onderzoek naar bed- en broekplassen. Uit dat onderzoek bleek dat de plaswekker het beste helpt ten opzichte van andere behandelingen. De plaswekker bestaat uit een apparaat, de ‘wekker’ en een onderbroek met daarin elektrodedraadjes. Als het kind ’s nachts plast, maken de draadjes contact en gaat de wekker af. Bij gebruik van de plaswekker ontstaat binnen gemiddeld twee maanden een ritme waarbij het kind voor het in bed plast naar de wc gaat of doorslaapt zonder te plassen. Zonder behandeling wordt per jaar slechts 15 á 18% van de bedplassers droog.
De plaswekkers zijn tegenwoordig zelfs draadloos waardoor de gebruiker wel zijn bed moet uitkomen om het alarm af te zetten. Bovendien zijn er geen lastige draadjes dus dat slaapt een stuk comfortabeler.
Bedplassen is het meest voorkomende psychosociale probleem waar wat aan te doen is. Voor de Jeugd Gezondheid Zorg (JGZ) zou het een belangrijk onderwerp moeten zijn. Maar er rust een groot taboe op. Ook bij volwassenen komt het voor. Eén op de tweehonderd volwassenen plast regelmatig ’s nachts zijn bed nat. De helft van hen heeft nooit een hulpverlener geconsulteerd. Volwassenen die bedplassen kunnen in een groot sociaal isolement verkeren. Vaak durven zij geen relaties aan te gaan en zijn bang voor vakantie of om uit logeren te gaan.
De definitie van bedplassen: Voor bedplassen zijn verschillende definities. Veel onderzoeken gaan uit van de DSM-IV definitie: ’Onwillekeurig verlies van urine gedurende de slaap, in een frequentie van tenminste twee keer per week, gedurende de afgelopen vier weken voor tenminste drie maanden in een leeftijd boven de vijf jaar. bron: VUMC
Een deel van de mensen die bed- of broekplast maakt het Anti Diuretisch Hormoon (ADH) tegen het einde van de dag niet aan of is daar ongevoelig voor. ADH zorgt voor de regulatie van de hoeveelheid geproduceerde urine door de nieren. Deze verstoring kan genetisch bepaald zijn. Van Leerdam kon eerdere suggesties dat er voor de normale bevolking een relatie zou zijn tussen bedplassen en urineweginfecties of obstipatie tenietdoen. Verder bleek uit het onderzoek dat bedplassen niet wordt veroorzaakt door psychische problemen, maar dat het leidt tot psychische problemen die verdwijnen bij de behandeling.