Je leest:

Plasterk opent nieuwe supercomputer Huygens

Plasterk opent nieuwe supercomputer Huygens

Op donderdag 11 september wordt de nieuwe Nationale Supercomputer ‘Huygens’ officieel geopend door Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De supercomputer Huygens is van belang om in Nederland wetenschappelijk onderzoek op topniveau mogelijk te maken. Huygens wordt ook ingezet voor het aanpakken van belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, watermanagement, verbetering van medische zorg, geluidshinder en schone energie. Het systeem zal worden gebruikt door honderden wetenschappers en maakt deel uit van het Europese supercomputergrid.

De nieuwe nationale supercomputer Huygens, een IBM Power 575 Hydro-Cluster, gebaseerd op IBM POWER6-chiptechnologie

Dr. Anwar Osseyran, directeur SARA: “De komst van het nieuwe systeem is een grote stimulans voor de kenniseconomie en het concurrentievermogen van Nederland. Doordat complexer onderzoek mogelijk wordt – denk aan het aanpakken van grotere problemen, complexere simulaties met nog meer variabelen of met hogere resolutie, etc. -, kunnen wetenschappers in Nederland hun onderzoek sneller en efficiënter uitvoeren en nieuwe ontdekkingen maken. Dit resulteert in meer wetenschappelijke publicaties, nieuwe toepassingen en hopelijk ook meer Nederlandse patenten.”

Dr. Patrick Aerts, directeur NCF: “Sinds de oprichting van NCF in 1990, kunnen Nederlandse wetenschappers gebruik maken van state-of-the-art computerfaciliteiten in Nederland. Het totaal aan voorzieningen omvat zeer geavanceerde computersystemen zoals supercomputers maar ook data-opslag en -verwerking, grids en visualisatie. Het Huygens-systeem is een onmisbaar element in dit totaal aan voorzieningen en vormt daarvan voorlopig de top van de piramide. Hij voorziet in de steeds groeiende behoefte aan rekencapaciteit op topniveau.”

Met de ingebruikname van Huygens krijgen wetenschappers de beschikking over een maximale rekencapaciteit van 60 Teraflop/s. Dit betekent dat het systeem een theoretische piekprestatie van 60.000 miljard berekeningen per seconde kan behalen. Huygens heeft 3328 4.7 GHz processorcores, 15616 GB werkgeheugen en 972 TB diskcapaciteit. Het nieuwe systeem is een IBM Power 575 Hydro-Cluster, gebaseerd op IBM POWER6-chiptechnologie.

Op donderdag 11 september wordt de nieuwe Nationale Supercomputer ‘Huygens’ officieel geopend door dr. Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De opening vindt plaats in de Turingzaal (Z011), Science Park Amsterdam, Kruislaan 413, 1098 SJ Amsterdam.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.