Je leest:

Plantvaccin tegen ebolavirus

Plantvaccin tegen ebolavirus

Auteur: | 7 december 2011

Eindelijk een middel tegen het dodelijke ebolavirus. Amerikaanse wetenschappers lieten tabaksplanten een bruikbaar vaccin maken, dat zieke ebola-muizen redde van een nare dood. Ebola-uitbraken zijn vrij zeldzaam, maar met het oog op bioterrorisme kan een voorraadje vaccin achter de hand hebben nooit kwaad.

Sinds 1976 zijn er ongeveer 1200 mensen overleden door een infectie met het ebolavirus.

Ebola is een klein draadvormig virus, dat koorts met hevige bloedingen veroorzaakt. Het is tussen mensen overdraagbaar via lichaamssappen en door de lucht. Sinds de ontdekking van het virus in 1976 in Soedan en de Democratische Republiek Congo, zijn er een dikke duizend mensen besmet geraakt. Zo’n negentig procent van alle besmette patiënten overlijdt als gevolg van een shock. Daarmee is ebola – op HIV (de veroorzaker van aids) na – de dodelijkste ziekteverwekker die we kennen.

Een werkend vaccin voor mensen tegen ebola is er echter niet. Ook al zijn er maar enkele ziektegevallen per jaar, wetenschappers proberen al tientallen jaren een vaccin te maken om de ziekte de kop in te kunnen drukken. Een plotselinge uitbraak van het dodelijke virus – van natuurlijke oorsprong of door bioterrorisme – is te gevaarlijk om risico’s te nemen.

Vaccinatie

Als lichaamsvreemde stoffen – zoals bacteriën en virussen – ons lichaam binnendringen, reageren de antilichamen van ons afweersysteem door eraan te binden en de indringers onschadelijk te maken. Maar bij ziektes als ebola gaat het ziekteverloop te snel om een goede afweerreactie op gang te laten komen. Een vaccin is dan bedoeld om die specifieke afweerreactie te prikkelen en daarmee op voorhand al op de ziekte voorbereid te zijn. Een vaccin bestaat vaak uit verzwakte of gedode (delen van) ziekteverwekkers die een afweerreactie opwekken om de indringers te bestrijden en te ‘onthouden’ hoe ze eruit zagen. Bij een volgende besmetting kan je afweersysteem daardoor de ziekteverwekker snel herkennen en vernietigen.

Vaccin in de vriezer

Er zijn een paar potentiële vaccins die muizen tegen ebola beschermen. Omdat zulke muizenvaccins vaak bestaan uit genetisch gemodificeerde levende virussen, zijn ze maar een paar maanden te bewaren: daarna raken ze beschadigd en verliezen ze hun werkzaamheid.

Maar vaak kan het jaren duren voordat het ebolavirus ergens ter wereld – waarschijnlijk in Afrika – weer de kop opsteekt.

Amerikaanse wetenschappers van het Biodesign Institute van de Arizona State universiteit, hebben daar nu onder leiding van prof. dr. Charles Arntzen iets op gevonden. Zij laten tabaksplanten een ebolavaccin voor hen produceren, zo beschreven zij deze week in het tijdschrift PNAS.

Virussen bestrijden met planten

Arntzen en zijn team ontwierpen een vaccin door het gen voor een viruseiwit te koppelen aan het gen voor een antilichaam tegen dit eiwit. Zo’n combinatie van viruseiwit en antilichaam is makkelijk herkenbaar voor het afweersysteem, en spoort ons lichaam aan de infectie af te weren.

De genen voor dit synthetische eiwit stopten ze in het genoom van tabaksplanten, wat de bladeren van de plant omtoverden in kleine vaccinfabriekjes. Na twee weken had de plant genoeg vaccin gemaakt om muizen mee te behandelen.

De blauwdruk voor het vaccin bestaat uit een eiwit van het virus (genaamd GP1 in blauw), gecombineerd met een antilichaam (groen) speciaal ontworpen om dat eiwit te binden. Deze DNA-blauwdruk werd ingebracht in een tabaksplant. Eenmaal in de plant, vormen het eiwit en zijn antilichaam één eiwitcomplex (in het midden). Dit eiwitcomplex werd uit de plant gehaald en ingespoten bij muizen.
The Biodesign Institute, Arizona State university

Die muizen waren besmet met een muizenvariant van het ebolavirus; van de menselijke vorm gaan ze namelijk niet dood. Het klinkt wreed, maar je weet of het vaccin werkt door gewoon te tellen hoeveel beestjes er overleven. En dat bleek tachtig procent, ongeveer hetzelfde percentage als bereikt werd met al bestaande muizenvaccins. Maar nu komt de bonus: het synthetische plantvaccin kan gedroogd of ingevroren worden, waardoor het jaren op de plank kan liggen, wachtend op een ebola-uitbraak.

Vleermuizen worden verdacht van het overbrengen van het ebolavirus op mensen.
Shutterstock, via CC 1

Bioterrorisme

Als blijkt dat het vaccin in mensen werkt, zullen er volgens Arntzen geen vaccinatieprogramma’s opgezet worden om grote aantallen mensen preventief te beschermen tegen ebola, zoals gebeurt bij griep. Daarvoor komt de ziekte te weinig voor.

Het idee is om een kleine hoeveelheid van het vaccin op te slaan en achter de hand te houden voor nieuwe ebola-uitbraken. Mocht dat gebeuren, dan kunnen mensen in het getroffen gebied snel gevaccineerd worden om doden te voorkomen.

De laatste grotere uitbraak was nog niet zo lang geleden, in 2009 in de Democratische Republiek Congo: tweeëndertig mensen raakten besmet van wie er vijftien overleden. Maar het is voor de Amerikanen ook een stukje eigenbelang: ze willen een vaccin hebben voor het geval bioterroristen van plan zijn het ebolavirus los te laten op Amerikaanse soldaten of burgers.

In de toekomst kunnen tabaksplanten misschien ook andere vaccins gaan maken, bijvoorbeeld tegen ziekteverwekkers die hepatitis C of dengue veroorzaken. Maar eerst gaan Arntzen en zijn team hun vaccin testen op een versie van het ebolavirus die meer lijkt op de variant die mensen infecteert.

Bron:

Lees meer over het ebolavirus op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/ebola.atom", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 december 2011

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.