Je leest:

Phoenix ziet ijs verdampen op Mars

Phoenix ziet ijs verdampen op Mars

Auteur: | 20 juni 2008

Het witte materiaal dat de Amerikaanse planeetverkenner Phoenix heeft aangetroffen vlak onder het oppervlak in het noordpoolgebied van Mars is bevroren water. Dat blijkt uit foto’s die een paar dagen na elkaar zijn genomen.

Op 15 juni werd een geul in de Marsbodem verbreed met behulp van de graafarm van de Marslander. Op de bodem van de geul (Dodo-Goldilocks geheten) werden enkele stukjes hard, wit materiaal gefotografeerd. Op basis van de foto’s kon echter niet met zekerheid worden vastgesteld of het om ijs of zout ging.

Planeetverkenner Phoenix heeft een geul gegraven in de bodem vlakbij de noordelijke poolkap van Mars. Linksonder zijn brokjes ijs te zien, die binnen een paar dagen sublimeerden (van vaste stof in gas veranderden).

Op nieuwe foto’s die op 19 juni zijn gemaakt, zijn de witte brokjes echter niet langer te zien. Blootgesteld aan de ijle dampkring en het schaarse zonlicht op Mars is het materiaal kennelijk gesublimeerd (langzaam maar zeker van vaste vorm direct overgegaan in de dampvorm). Dat betekent dat het inderdaad om (water-)ijs moet gaan. Overigens heeft Phoenix op enkele centimeters diepte in een andere geul ook een laag van hard materiaal aangetroffen, dat zo goed als zeker ook ijs is. Een softwareprobleem waardoor aan boord opgeslagen meetgegevens zijn verloren, is inmiddels opgelost door het uploaden van nieuwe programmatuur.

Dit artikel is een publicatie van Allesoversterrenkunde.nl.
© Allesoversterrenkunde.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 juni 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.