Je leest:

Peuters blijer met zijn drieën

Peuters blijer met zijn drieën

Auteur: | 13 april 2007

Elke dag brengen veel ouders hun kinderen vol vertrouwen naar een kinderdagverblijf. De ouders rekenen erop dat hun kinderen goed verzorgd worden. Dit brengt natuurlijk een hele verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe zorg je er dan voor dat leidsters elk kind de aandacht kunnen geven die het nodig heeft? Het aantal kinderen per leidster klein maken, lijkt een goede oplossing.

Rouwdouwers, jengelaars, nieuwsgierige aagjes en haantje-de-voorsten. Kinderen komen in alle soorten en maten. Ieder heeft zijn eigen maniertjes en gebruiksaanwijzing. Hartstikke leuk natuurlijk al die verschillende karakters, maar samen in één groep is het soms wel erg lastig. Dat merken ze op kinderdagverblijven ook.

Parttime opvoeders

Dagelijks gaan duizenden kinderen naar een kinderdagverblijf. Sommigen komen hier slechts een enkele dag, anderen een hele week. Gemiddeld brengen ze 2,5 dag per week door bij hun vriendjes en vriendinnetjes in de opvang. Een belangrijk deel van de vroege opvoeding wordt dus buitenshuis gedaan. Genoeg reden om te zorgen dat dit goed gebeurd. Ouders willen natuurlijk geen onhandelbare kinderen mee naar huis moeten nemen. De leidsters moeten elk kind de aandacht kunnen geven die het nodig heeft. Dat klinkt mooi, maar hoe zorg je hiervoor?

Leidsters op een kinderdagverblijf zijn parttime opvoeders en dragen vaak zorg voor grote groepen kinderen

Natuurlijk is het belangrijk dat de medewerkers op het kinderdagverblijf een juiste opleiding met goede training hebben gehad. Als je niet goed weet hoe je met verschillende kinderen om moet gaan, kun je er ook niet goed voor zorgen. Ook moet de complete groep niet te groot zijn, omdat je anders het overzicht verliest. Het belangrijkste is echter hoeveel kinderen per verzorger opgevangen worden, aldus Ellis de Schipper. Zij promoveert binnenkort aan de Radboud Universiteit op dit onderwerp.

Drie is genoeg

De Schipper ging bij een heleboel kinderdagverblijven in Nederland langs om te kijken hoe kinderen van 10 maanden en ouder met hun leidster omgingen en andersom. In het ene geval kreeg een medewerker drie kinderen onder haar hoede, in het andere geval vijf. Haar conclusies: de leidsters waren zorgzamer, warmer en luisterden beter naar “hun” kinderen in een groepje van drie dan wanneer ze vijf peuters moesten bezig houden. Ze hadden meer tijd om echt aandacht aan elk kind te besteden en waren minder snel geïrriteerd. De kinderen zelf vonden het ook veel fijner om met zijn drieën te zijn. Ze waren minder verlegen of agressief dan wanneer ze met zijn vijven waren. Vooral viel op dat ze veel actiever waren en minder stress hadden. Kleine groepen maken peuters dus ook blijer!

Een goede opvoeding geeft kinderen het gevoel op eigen benen te kunnen staan

Verzorgers kunnen dus beter op kinderen reageren als ze maar op kleine groepjes hoeven te letten. En dit is juist noodzakelijk om het kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven. Opgroeien kan af en toe best angstig zijn met alle nieuwe dingen die je tegenkomt. Als je dan weet op wie je terug kunt vallen, durf je meer uitdagingen aan te gaan. Kinderen die zich veilig voelen, gaan makkelijker met anderen om en hebben in hun verdere leven vaak minder problemen met relaties en met zichzelf.

Een goede start voor een gelukkig leven begint op een kinderdagverblijf dus met zijn drieën!

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 april 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.