Je leest:

Persoonlijke verhalen van wiskundigen

Persoonlijke verhalen van wiskundigen

Auteur: | 18 juni 2004

Het gebeurt niet vaak dat wiskundigen praten over het gevoel dat hun vak hen geeft. Evelien Bus ging er in haar afstudeerscriptie naar op zoek. Door interviews met vakgenoten zocht zij naar de beleving van de wiskunde.

Hoe voelt wiskunde? Het is een vraag die wetenschappers niet vaak te horen krijgen. Eerder wordt gepraat over wat je ermee kunt, hoe interessant het is, de verschillende gebieden, de duizelingwekkende bouwwerken van logica die je ermee optrekt…onbewust klinken daarin toch een aantal emoties door. Evelien Bus, zelf wiskundige, ging in haar afstudeeronderzoek op zoek naar de gevoelens die het bedrijven van wiskunde opwekt.

Over de zwartgalligheid die hoort bij doorploeteren van stelling na stelling en de euforie die een net afgerond bewijs opwekt, maar ook over het plezier van samen begrip ontwikkelen: de gevoelens die wiskunde haar beoefenaars geeft.

Over de auteur

Op dit moment werkt Evelien Bus aan de lerarenopleiding wiskunde van de hogeschool van Utrecht. Ze schreef deze scriptie als afstudeeronderzoek aan de Faculteit Wiskunde & Informatica van de Universiteit Utrecht. Een heel ongebruikelijke scriptie, want waarschijnlijk de allereerste (in de geschiedenis van de faculteit) ZONDER formules!

Meer informatie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.