Je bent niet (veel) sneller thuis nu de snelheid wordt verlaagd
Het kabinet verlaagt vanwege de stikstofcrisis de maximumsnelheid op de snelweg. Leidt dit tot minder files? Nee, zegt hoogleraar transport Eric van Berkum.
Het kabinet verlaagt vanwege de stikstofcrisis de maximumsnelheid op de snelweg. Leidt dit tot minder files? Nee, zegt hoogleraar transport Eric van Berkum.
De film ‘Human Nature’ vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat langdradig.
Door accu’s simpelweg warm te maken laden ze sneller op, laten onderzoekers uit de VS zien. Goed nieuws voor mensen met een elektrische auto? Daarvoor is het nog te vroeg volgens hoogleraar Petra de Jongh.
‘Around the Sun’ is geïnspireerd op een van de eerste populairwetenschappelijke werken over het universum. De film is prachtig, maar vraagt veel van de kijker.
Farmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Het leek de perfecte manier om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar nu ligt houtstook onder vuur. Is dat terecht? NEMO Kennislink deed een belrondje langs experts.
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Ze gaan over de vraag of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit zou mogen. Tijdens de dialogen gaan Nederlanders hierover met elkaar in gesprek.
Hoe besluit een cel dat het tijd is om zich te delen? Omdat dit veel energie kost, moet het precies op het juiste moment gebeuren. Dit lijkt de snelle toename van een heel instabiel eiwit te zijn.
Soms is zelfs denken te vermoeiend. Neurowetenschapper Monja Froböse onderzocht waarom we er meestal voor kiezen om mentale inspanning te vermijden.
‘Chasing Einstein’ slaagt er in het onderzoek naar donkere materie te verbeelden als een epische zoektocht, met een prominente rol voor Nederland.
Wiskundige Claude Shannon zette met één baanbrekend artikel de communicatietheorie op poten. ‘The bit player’ is een vakkundig gemaakte documentaire over deze briljante wetenschapper.
Waarom hebben eieren verschillende kleuren? Camouflage en bescherming tegen zonlicht spelen een rol. Maar nog belangrijker is de invloed van kleur op de temperatuur van het ei, zo blijkt nu uit onderzoek.
Een hele reeks aan lichtgevende materialen zetten ons dagelijks leven letterlijk in de spotlights. Maar deze materialen kunnen nog een stuk efficiënter, zegt hoogleraar Andries Meijerink. Met zijn onderzoek hoopt hij ook nieuwe materialen te vinden die ons leven wellicht nog makkelijker maken....
In veel landen zoals België en de Verenigde Staten mogen embryo’s gekweekt worden voor onderzoek. Waarom niet in Nederland?
Origami is een oeroude kunst, maar pas nu is een methode gevonden om systematisch nieuwe patronen te ontwerpen die opvouwen zonder te wringen.
Strijden voor de onderdrukten. Dat is wat de Duits-joodse filosoof Walter Benjamin tot zijn tragische dood bleef doen. Carlos Ferrand maakte een indrukwekkende film over de laatste zeven jaren van Benjamins leven, die hij doorbracht in ballingschap.
Hope Frozen vertelt het verhaal van baby Einz. Na haar dood besluiten haar ouders haar in te vriezen, in de hoop hun dochter ooit weer tot leven te kunnen wekken. Een mooi verhaal over liefde, hoop en wanhoop.
Geef jij je hart aan een ander na je dood? De overheidscampagne om ervoor te zorgen dat meer mensen hun keus vastleggen in het donorregister is je vast niet ontgaan. NEMO Kennislink bekijkt of we organen kunnen maken in het lab.
Chemici van de Universiteit Twente hebben kunstspieren ontwikkeld die niet alleen samentrekken en weer ontspannen, ze passen ook hun stijfheid aan tijdens die beweging. Net zoals de spieren in ons lichaam dat doen.
Kunnen we leven zonder geweld? In ‘The Raft’ blikt Santiago Genovés met de deelnemers terug op een van de meest bizarre experimenten ooit.
De film ‘Anthropocene, the human epoch’ is zeker indrukwekkend. Maar het is meer een reeks voorbeelden dan een echt verhaal, en dat maakt het uiteindelijk toch een wat langdradige documentaire.
Team Delft van de iGEM biotechnologiecompetitie ontwierp deze zomer een toolkit om de genen van bacteriën aan te passen, zodat bacteriën straks misschien olie in de zee opruimen. De week van de grote finale in Boston breekt aan, de toolkit lijkt te slagen.
De journalistiek wordt steeds verhalender. Een nieuwsbericht over een moord lees je bijvoorbeeld vanuit het perspectief van een slachtoffer of zelfs een dader. Dit heeft voordelen, maar is niet alleen positief.
Stikstof is de laatste maanden veel in het nieuws. Bouwprojecten liggen stil en boeren zijn boos. Waarom is stikstof zo’n lastig probleem? NEMO Kennislink geeft antwoord op de vijf belangrijkste vragen over stikstof.
Sinds een aantal maanden is het een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Bodemonderzoeker Hans Kros vertelt meer over het probleem.
De rekenklus die de quantumcomputer van Google verrichtte, kan volgens IBM in tweeënhalve dag (en geen tienduizend jaar) op een ‘gewone’ computer.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt de islam hier tegenaan? Een interview met Mohammed Ghaly, hoogleraar Islam en Biomedische ethiek.
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali. Dat leidde wereldwijd tot lovende reacties, maar kleven er ook schaduwkanten aan deze beslissing?
De Russische onderzoeker Denis Rebrikov zei in juni tegen Nature dat hij baby’s hiv-resistent wilde maken. Nu wil hij voorkomen dat kinderen een erfelijke vorm van doofheid krijgen.
Iedereen moet iets weten van chemie, vindt de Duitse chemicus Mai Thi Nguyen-Kim. Maar wie ze nou precies wil overtuigen met haar boek ‘Een kwestie van chemie’ wordt niet duidelijk.