De dunne scheidslijn tussen beter maken en verbeteren
Iedereen mijmert wel eens over hoe het is om een superheld te zijn. In zijn boek Supermens laat Peter Joosten zien wat er al kan, en wat er gaat komen.
Iedereen mijmert wel eens over hoe het is om een superheld te zijn. In zijn boek Supermens laat Peter Joosten zien wat er al kan, en wat er gaat komen.
In een voorheen ontoegankelijk gebied, komt steeds meer menselijke activiteit op gang. Maar de mogelijke gevolgen voor het ecosysteem zijn nog onduidelijk.
NEMO Kennislink interviewt Jeroen Pruyn (TU Delft) over de logistieke mogelijkheden én moeilijkheden van vaarroutes door de Noordelijke IJszee.
Stagiaire Britte Schilt sprak met wetenschapsfilosoof Herman de Regt over het herkennen van betrouwbare informatie. Hoe weet je wie je kunt geloven?
NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
Dit jaar liet zien hoe nuttig toegepaste wetenschap is. Maar met kerst is het tijd voor bezinning. Een pleidooi voor nutteloze kennis en fundamentele wetenschap.
De vaccins komen eraan. Dat levert lastige keuzes op, zoals: welke groepen vaccineer je eerst, en kun je zorgpersoneel verplichten tot vaccinatie? We leggen een aantal dilemma’s voor aan twee experts.
De Noordzee beschermen door het voor de rechtbank dezelfde rechten als mensen te geven. Is dat mogelijk? Dit gedachte-experiment onderzoeken de auteurs van het boek ‘De Stem van de Noordzee’.
Piepkleine deeltjes die lijken op een bacterie kunnen het immuunsysteem wakker schudden, waardoor tumorcellen vatbaar worden voor antikankermedicijnen.
In een goede discussie klopt de gebruikte argumentatie – ook online. NEMO Kennislink sprak met filosoof Jean Wagemans over argumentatievalkuilen en drogredenen.
Regelmatig krijgen wij lezersvragen binnen. Hier geven wij antwoord op een vraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
In januari ontvangen mogelijk de eerste Nederlanders het coronavaccin van Pfizer. Dit is een zogenaamd RNA-vaccin. Maar wat is een RNA-vaccin en wat kunnen we ervan verwachten?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo duurzaam mogelijk?
Lezers van literatuur begrijpen taal makkelijker, zo toont Nijmeegs onderzoek aan. En dat is niet het enige wetenschappelijk bewezen positieve effect van lezen.
Een lach, een ‘hmm’, of een bevestigend knikje zijn in chatgesprekken onzichtbaar. Goed discussiëren wordt hierdoor moeilijker, blijkt uit onderzoek van Carla Roos.
Tijdens de feestdagen hijsen veel mensen zich weer in een panty. Maar dit kledingstuk wordt niet milieuvriendelijk gemaakt. Een alternatief: panty’s gemaakt van het plantje genaamd huttentut.
Door de coronamaatregelen gingen reizigers veel verder uit elkaar staan op stations. Dit leidde tot een nieuw wetenschappelijk inzicht.
Stagiaire Britte Schilt onderzoekt manieren om de discussie onder artikelen van NEMO Kennislink beter, inhoudelijker en respectvoller te laten verlopen. Een eerste duik in de reacties kan ons al veel leren.
Algoritmes blijken regelmatig te discrimineren, bijvoorbeeld op huidskleur en nationaliteit. Hoe kunnen we dit stoppen en het proces omkeren?
Mijn kinderen zitten te veel achter de computer, denken veel ouders. Terwijl hun kinderen mopperen dat ze niet zo vaak mogen gamen als ze willen. Het boek ‘Mijn gamende kind’ gaat over de strijd om de controller.
Eindhovense chemici komen onverwacht met bewijs voor een voorspelling van 120 jaar oud. Het draait allemaal om deeltjes die elkaars spiegelbeeld zijn.
Door tegen elkaar te strijden in een computerspel ontstaat een hechtere vriendschapsband. Gamen maakt je dus socialer. NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen over samen gamen op een rij.
Nu de coronavaccins op de markt komen, is de grote vraag hoe je ze bij de bevolking krijgt. NEMO Kennislink sprak met hoogleraar logistiek Jan Fransoo.
Om een vijand tijdens een oorlog te verslaan, kun je zijn aanvallen bestuderen om zijn zwakke plekken te vinden. Hetzelfde geldt voor oorlog op moleculair niveau.
Afgelopen week bewezen wetenschappers van de Vrije Universiteit en NEMO Kennislink dat je ook in coronatijd een theaterdialoog kunt organiseren.
Het coronabeleid wordt vaak gepresenteerd als een keuze tussen de gezondheidszorg en de economie. Maar klopt dat wel? NEMO Kennislink sprak drie experts.
In de persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge komen ontzettend veel metaforen en frames voorbij. Welke zijn succesvol en welke niet?
In de reacties onder artikelen op NEMO Kennislink gaat het er niet altijd even gezellig aan toe. Tijdens haar stage onderzoekt Britte Schilt hoe dat komt, én hoe we daar verandering in kunnen brengen.
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
Wanneer kunnen we (terug) naar coronabeleid toegespitst op de situatie in de regio? Een nieuw dashboard voor beleidsmakers kan hierbij helpen.