Je leest:

Paarse tomaat is leuke gimmick

Paarse tomaat is leuke gimmick

Auteur: | 30 oktober 2008

Een genetische gemodificeerde tomaat die extra paars is, beschermt zelfs tegen kanker. Het paarse pigment komt van nature in ander fruit voor, zoals rode druiven.

Het wordt al jaren gezegd, campagne na campagne: we moeten meer groente en fruit eten. Fruitsoorten met veel van de paarse pigmentstof anthocyanine – zoals rode druiven en bloedsinaasappels – zouden zelfs kanker helpen voorkomen. Maar zoals bij veel campagnes luisteren de meeste Nederlanders niet. En dus eten we ronduit weinig fruit. Maar het kan ook anders: stop de gezonde groente- en fruitstoffen gewoon in voedsel dat mensen toch al graag eten.

Dat is precies wat Cathie Martin en haar collega’s met het eerder genoemde anthocyanine hebben gedaan. Ze stopten het pigment in de o zo populaire tomaat. De onderzoekers beschrijven hun resultaten in de nieuwste editie van het digitale tijdschrift Nature Biotechnology.

De paarse tomaat bevat extra anthocyanine, een pigmentstof die volgens de onderzoekers een kankerremmende werking heeft. Om dat zeker te weten, voerden de onderzoekers de paarse tomaat aan testmuizen met kanker – deze leefden gemiddeld ruim een maand langer dan de gebruikelijke vijf maanden.

Het is maar de vraag of extra antioxidanten uit anthocyanine ook mensen tegen kanker beschermen. Grootschalige onderzoeken hebben bij mensen nog nooit een positief effect gevonden. Dat maakt de belofte van de paarse tomaat als anti-kankermiddel nogal twijfelachtig.

Tomatensaus

Het plaatsen van een anthocyanine-gen in de tomaat is niet bepaald bezwaarlijk, omdat de pigmentstof die daaruit voortvloeit al gezond is verklaard. Paarse aubergines en bessen zitten er ook vol mee. Toen de biologen eenmaal het gen bij de tomaatplant hadden ingebracht, groeiden daaraan inderdaad trosjes knalpaarse tomaten.

Mocht je je echt zorgen maken om een tekort aan antioxidanten, dan is de paarse tomaat natuurlijk een manier om je behoefte te bevredigen. Maar je mag ook gewoon meer groente en fruit eten – dat werkt nog altijd.

Dit artikel is afkomstig van de website Dit Is Biotechnologie.

Aanvulling 2010, door Ronald Veldhuizen:

Het laatste grote meta-onderzoek – waarin alle publicaties over antioxidanten naast elkaar zijn gezet – concludeert dat antioxidanten kanker niet kunnen voorkomen. De stelling in dit bericht klopt daarom niet. De paarse tomaat is dus alleen leuk omdat ’ie paars is. Verder niet.

Bron: S.-K. Myung, e.a., Effects of antioxidant supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials. Annals of Oncology, januari 2010.

Zie verder op Kennislink

Dit bericht is op 29 april 2011 gewijzigd. De nuancering dat antioxidanten waarschijnlijk niet tegen kanker beschermen, is nu verwerkt in het artikel.

Dit artikel is een publicatie van Dit Is Biotechnologie.
© Dit Is Biotechnologie, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 oktober 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.