Naar verwachting zal in de loop van september het ozongat zijn maximale omvang bereiken. Het huidige ozongat is groot voor de tijd van het jaar.
De figuur hieronder toont het oppervlak van het ozongat in de jaren 1996-2005. Behalve het oppervlak, zoals gemeten in de periode tot 24 augustus 2005, toont de figuur ook het voorspelde oppervlak voor de komende acht dagen. Alleen de jaren 1996 en 2000 lieten een vergelijkbare grootte zien van het ozongat in deze tijd van het jaar.
Het gemeten oppervlak van het ozongat in de jaren 1996-2005 en het voorspelde oppervlak voor de komende acht dagen. Alleen de jaren 1996 en 2000 lieten een vergelijkbare grootte zien van het ozongat in deze tijd van het jaar. klik op de afbeelding voor een grotere versie
Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw vormt zich jaarlijks boven de Zuidpool in de lente een “ozongat”. Het ontstaat als de winter op de Zuidpool ten einde loopt. In het “gat in de ozonlaag” is zeker de helft van de ozon uit de ozonlaag, tussen 10 tot 40 kilometer hoogte, afgebroken door menselijke invloeden. Het tekort aan ozon ontstaat door een combinatie van factoren waarbij verbindingen met chloor, extreem lage temperaturen op grote hoogte en zonlicht een grote rol spelen.
Links het ozongat op 22 augustus 2005, gemeten met het ‘Ozone Monitoring Instrument’ (OMI) en rechts het ozongat op 22 augustus 2005, gemeten met SCIAMACHY. klik op de afbeelding voor een grotere versie
De dikte van de ozonlaag wordt wereldwijd dagelijks gemeten vanuit satellieten. Drie belangrijke ozonmeetinstrumenten zijn OMI, SCIAMACHY en GOME. Het KNMI is intensief betrokken bij de ontwikkeling en toepassing van deze drie instrumenten. De dagelijkse ozonverdeling is te volgen via de TEMIS en TOMS (OMI) webpagina’s.
Door internationale maatregelen neemt de hoeveelheid stoffen die schadelijk zijn voor de ozonlaag af met enkele procenten per jaar. Naar verwachting zal ongeveer halverwege deze eeuw de ozonlaag grotendeels zijn hersteld.
Zie ook:
- Ozongat boven de Zuidpool valt uit elkaar (Kennislinkartikel van ESA)
- Ozon meten met OMI (Kennislinkartikel van Natuurwetenschap & Techniek)
- Actuele meetgegevens ozonmeetinstrument OMI
- Satellietinstrumenten meten gat in de ozonlaag (Kennislinkartikel van Natuurwetenschap & Techniek)
- SCIAMACHY wacht op zijn lancering (Kennislinkartikel van de NVR)
- Broeikaseffect steunt ozonafbraak (Kennislinkartikel van Bionieuws)
- Ozon-vernietiger chloorperoxide waargenomen in stratosfeer (Kennislinkartikel)
- Ozonisotopen in de atmosfeer (Kennislinkartikel van Natuurwetenschap & Techniek)
- De ozonlaag in het laboratorium (Kennislinkartikel van het FOM)