Je leest:

Overlast door zware onweersbuien

Overlast door zware onweersbuien

Zware buien zorgen de laatste dagen voor overlast. In het westen van ons land viel maandagochtend 4 juli op een aantal plaatsen 40 tot 80 mm. Ook op 30 juni vielen al enorme hoeveelheden; in Andel zelfs 113 mm in enkele uren!

Ook maandag zorgden de zware onweersbuien voor veel overlast, eerst in het westen maar uiteindelijk kreeg het hele land ermee te maken. Op Terschelling werd zelf een hoos waargenomen.

In het westen van het land viel op maandagochtend op verschillende plaatsen 40 tot 80 mm. Biervliet kreeg zelfs 81,4 mm, Cadzand 78,0 en Philippine 75,2 mm. Zware buien met veel onweer zorgen, sinds de hitte eind vorige maand uit ons land is verdreven, voor wateroverlast. In Andel (tussen ’s Hertogenbosch en Gorinchem) viel in de nacht van 29 op 30 juni in enkele uren 113 mm en in Gorinchem en Cabauw resp 80 en 76 mm. Daags daarop viel in Brabant en Friesland op enkele plaatsen 40 tot 50 mm.

Rolwolken en hoosachtige verschijnselen

Rolwolk boven Ameland op 4 juli 2005 foto: Martha Appelman

Voorafgaand aan de actieve buienlijn die maandag 4 juli over ons land trok zijn op verschillende plaatsen rolwolken waargenomen. Rolwolken ontstaan bij snel verplaatsende en zware onweersbuien waarbij de warme lucht aan de voorkant van het torenhoge wolkcomplex sterk stijgt terwijl op meer dan 10 kilometer hoogte in de buienwolk die er achter zit, koude luchtmassa’s omlaag storten. Een rolwolk wordt vergezeld door enorme en plotselinge windstoten van soms 100 tot 150 kilometer per uur. Het is een voorkeursplaats voor windhozen, maar vaak blijft het bij een begin van hoosvorming in de lucht. Journalist en fotograaf Jan Karel Lameer was op Terschelling getuige van een hoos, die over de dorpen Hoorn, Lies en Formerum trok. Er gingen enkele zware bomen om en enkele huizen en auto’s werden (licht) beschadigd.

Waargenomen neerslag door KNMI-radar, woensdagavond 29 juni tussen 20:00 en 23:00 uur (lok. tijd).

Meer neerslag in warmer klimaat

Neerslag hangt samen met de temperatuur en in een toekomstig warmer klimaat kunnen grotere hoeveelheden neerslag vaker voorkomen. Klimaatonderzoekers gaan ervan uit dat de wereldgemiddelde neerslag in het midden van de volgende eeuw met enkele procenten zal toenemen. De relatief grootste toename wordt op noordelijke breedten verwacht, vooral in de winter. Ook in Nederland gaan we uit van een toename van de neerslag in de winter, dit gaat samen met meer regen per dag. In de zomer zal, door de hogere temperatuur, de regen buiiger van karakter worden en kan er ook meer in korte tijd vallen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 juli 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.