Mist: een gevaar voor elke verkeersdeelnemer. Maar beperkt zicht is niet het enige gevolg van mist. Mist kaatst ook zonnestralen terug waardoor de zonestralen de aarde niet bereiken. Gevolg? Het koelt het af. De Fransen Vautard en Yiou en de Nederlander Geert Jan van Oldenborgh (KNMI) schrijven in Nature Geoscience dat de mist de afgelopen dertig jaar flink is afgenomen in Europa. Deze afname verklaart een deel van relatief sterke opwarming in Europa.
De laatste decennia warmde Europa zich met 0,5°C per decennium op. Klimaatmodellen konden deze opwarming niet verklaren. De wetenschappers melden dat naar schatting 10-20% van deze opwarming door de afname van mist komt (en niet 5-10% zoals het KNMI zelf meldt). Voor Oost-Europa is de schatting zelfs 50%. De afname van de mist (én nevel) is ongeveer 50% voor de categorieën tot 1, 2 en 8 km zicht. Voor deze studie gebruikten de wetenschappers 342 meteorologische stations.
Bij nevel is het zicht meer dan 1 km en minder dan 10 km; bij mist is het zicht minder dan 1 km. Bron: Creative Commons
Schonere lucht
De afname van mist is een gevolg van verbeterde luchtkwaliteit. De onderzoekers vertellen dat dit samenhangt met de afname van de zwaveldioxide-uitstoot. Dit zwaveldioxidegas vormt zo nu en dan aerosolen Aerosolen zijn kleine vaste of vloeibare deeltjes in de atmosfeer die zorgen voor een afkoelend effect. De aerosolen hebben uiteraard hun grootste effect gedurende de dag wanneer ze zonnestralen kunnen terugkaatsen.
De uitstoot van zwaveldioxide zorgt ook voor zure regen.
Wolkvorming
Wolken vormen een probleem. Laaghangende wolken koelen de aarde namelijk regionaal af. Juist deze wolken zijn afgenomen in de afgelopen dertig jaar. Wolken blijken echter niet zo belangrijk te zijn als mist, omdat de mist ook afnam in perioden zonder wolken. Een afname van de wolken is overigens niet verwonderlijk. Aerosolen helpen waarschijnlijk bij wolkvorming.
De mistafname verminderde vanaf het jaar 2000. De onderzoekers verwachten dat de temperatuur in de toekomst in Europa minder snel zal oplopen door deze afname. Schone lucht kan immers niet schoner worden.
Mist zorgt voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Bron: Creative Commons
Referentie:
Vautard, R., Yiou, P. & Oldenburg, G.J. van, 2009. Decline of fog, mist and haze in Europe over the past 30 years. Nature Geoscience, online publikatie 18 januari.
Zie ook:
- Minder mist en nevel in afgelopen dertig jaar (KNMI)
- Zicht, mist en dauw (Kennislinkartikel van Kees Floor)
- Weer wat geleerd: Zicht en de beperkingen (Kennislinkartikel van Meteonet)