Je leest:

Opvoeding anno 2007 moet ‘modern streng’ zijn

Opvoeding anno 2007 moet ‘modern streng’ zijn

Auteur: | 24 augustus 2007

Rust, reinheid en regelmaat en vooral ook discipline, daar draait het om. De opvoeding van onze kinderen moet weer streng zijn maar dan wel in een modern, rechtvaardig jasje. We schamen ons er niet meer voor om toe te geven dat we af en toe wel eens een pedagogische tik uitdelen. En: het zijn vooral andermans kinderen, die slecht zijn opgevoed.

Dit is het beeld van ouders anno 2007, na een groot onderzoek van J/M, een maandblad voor ouders met kinderen op de basisschool. Ter gelegenheid van haar tienjarig jubileum onderzocht het blad hoe tevreden ouders zijn over hun eigen opvoedkwaliteiten en die van anderen.

Brutaal

Maar liefst tweederde van de ouders spreekt zich uit voor een stevige pedagogische aanpak. Niet alleen door pa en moe, maar ook door de meesters en juffen. Ruim driekwart van de ondervraagden ergert zich aan andere kinderen. Ze zijn te brutaal, te asociaal, te stiekem en te ongehoorzaam. Hun eigen opvoedkwaliteiten zijn volgens die ouders weer wel in orde.

Kinderen van andere ouders zijn meestal te brutaal en te ongehoorzaam, maar eigen kinderen niet

Ouders vinden het geluk van hun kind erg belangrijk, zegt Anne Elzinga van het blad J/M. “Maar ook maatschappelijke doelen spelen een grote rol en dat is nieuw. Verantwoordelijkheidsgevoel, rekening houden met anderen, respect, goede manieren, verdraagzaamheid en tolerantie. Kinderen moeten goed met anderen om kunnen gaan”.

Pedagogische tik

“Dat maakt het wel ingewikkelder om grenzen te stellen. We zoeken nieuwe regels en nieuwe normen, maar we hebben erg veel moeite om vast te stellen wat die grenzen dan zijn en hoe we daarmee omgaan. Dat heeft ook te maken met het verleden, toen de pedagogische tik eigenlijk taboe was”.

Is die klap nu weer terug van weggeweest? Anne Elzinga: “Hij is altijd gebleven, maar nu durven ouders er pas voor uit te komen( 84 procent). Gelukkig is uit allerlei onderzoeken gebleken dat ie niet zo slecht is. Als het maar niet uit de hand loopt en uitdraait op mishandeling”.

Gaan we weer terug naar de gedisciplineerde opvoeding van weleer ?

Spruitjeslucht

Rust, reinheid en regelmaat. Het zijn vooral de moeders van uitsluitend zonen die dat willen. Het lijkt erop alsof de spruitjeslucht weer terugkeert in onze opvoeding, maar Elzinga zegt dat we niet terug moeten naar de jaren vijftig. “Dat willen we niet en dat kan ook niet. We zitten nu in een totaal andere maatschappij. Er is niets mis mee om anno 2007 structuur aan te brengen in de opvoeding, maar dan wel in een modern jasje”.

De grootste opvoedingsmissers van tegenwoordig zijn ‘te weinig consequent zijn’ en ‘te vaak toegeven’. Verder blijkt uit het onderzoek dat ouders het opvoeden ‘energievretend’ vinden. Bij een op de vier schiet het seksleven er zelfs bij in. Iedereen klaagt in ieder geval over gebrek aan tijd voor zichzelf. Met jaloerse blik wordt soms naar kinderlozen gekeken. Tenslotte geeft bijna de helft van de ondervraagden aan steeds meer moeite te hebben met het bekostigen van de opvoeding.

Dit artikel is een publicatie van Radio Nederland Wereldomroep (RNW).
© Radio Nederland Wereldomroep (RNW), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 augustus 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.