Je leest:

Oproep: Hoe waardevol is jouw online vriendschap?

Oproep: Hoe waardevol is jouw online vriendschap?

Deel je ervaringsverhaal met NEMO Kennislink

Een diepe band voelen met iemand die je nooit in het echt hebt ontmoet. Iemand die je alleen kent via berichtjes, verstuurd via internet. Online vriendschappen kunnen heel betekenisvol zijn. Hoe echt is dat? NEMO Kennislink zoekt naar ervaringsverhalen.

In het thema Je data en jij werkt NEMO Kennislink samen met NEMO in de tentoonstelling Bits of You. Deze tentoonstelling voor volwassenen, waarin je ervaart hoe de datasporen die we dagelijks achterlaten onze levens beïnvloeden, is t/m 9 januari 2022 te zien in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

Eindredacteur Erica trapt af: “We begrepen elkaar door en door, vanaf het eerste contact. Zo voelde het althans. Dat eerste contact was tot stand gekomen via ICQ, een programma waarmee je rond de eeuwwisseling met iedereen – bekenden en onbekenden – kon chatten. Ik was 18, hij 21. Er speelde niks amoureus mee: we waren allebei heel gelukkig in onze relatie. Maandenlang stuurden we elkaar ellenlange mails waarin we lief en leed deelden. Totdat we besloten elkaar eens in het echt te ontmoeten.”

“Het was al meteen duidelijk, vanaf het moment dat hij in mijn studentenstad uit de trein stapte. Ik stond hem op het perron op te wachten en zag in zijn ogen dezelfde mix van ongeloof en teleurstelling die ik ook voelde. Heb ik al die tijd met jóú contact gehad? We kwamen uit twee verschillende werelden, communiceerden op twee verschillende golflengtes. We hebben nog heel beschaafd een wandelingetje door de stad gemaakt en ergens iets gedronken voor ik hem weer bij het station afzette. Daarna hebben we nooit meer contact gehad.”

“Twintig jaar later kan ik me er nog het hoofd over breken: wat was nu echt? Het contact dat we via e-mail hadden of het contact in reallife? Doet dat er eigenlijk toe, als je prima tevreden bent met het online contact dat er is? Of telt het pas echt als die klik er ook is als je oog in oog met elkaar staat?”

Deel je verhaal

Binnen het thema Je data en jij gaat NEMO Kennislink op zoek naar de waarde van online vriendschappen. Hiervoor zijn we op zoek naar ervaringsverhalen van onze lezers. Mooie, ontroerende of tragische verhalen over contacten, vriendschappen of liefdes die buiten de digitale wereld wel of juist geen standhielden – of die nooit de stap naar de fysieke wereld hebben gezet. Maar ook verhalen zoals die van Gerita, wier dochter een zeldzame genetische aandoening heeft en die online veel steun vindt bij lotgenoten. Of van mensen die gecatfisht zijn: zij werden online verliefd op iemand die niet bleek te bestaan. Wat betekende het contact voor jou?

Deel je verhaal hieronder of stuur een mail naar [email protected]. Wellicht gebruiken we jouw ervaring deze zomer in een achtergrondartikel waarin wetenschappers uit verschillende disciplines ingaan op de betekenis van online vriendschappen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 juli 2021

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Je data en jij

Melanie Kranenburg
Je data en jij
Ons leven wordt steeds digitaler. We delen zelf data en er worden steeds meer data over ons verzameld. Dat maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Aan de hand van tien ervaringsverhalen duikt NEMO Kennislink in de wereld van data en algoritmes.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.