Je leest:

Opereren met laslicht

Opereren met laslicht

Auteur: | 24 maart 2006

Licht van een booglamp kan de dure lasers in een laserscalpel vervangen. Dat stellen Jeffrey Gordon en collega’s van de Israëlische Ben-Goerion universiteit in het vakblad Applied Physics Letters. Volgens Gordon is de vinding tot tien keer goedkoper dan bestaande laserscalpels. Die worden onder andere gebruikt om tumoren weg te branden.

Laserscalpels zijn gegarandeerd steriel en kunnen extreem nauwkeurig weefsel snijden. Met een dun straaltje licht uit een glasvezel brandt de chirurg een tumor weg en stelpt tegelijkertijd bloedingen door bloedvaatjes dicht te schroeien. Aan zo’n mooi stuk gereedschap hangt wel een flink prijskaartje. Gordon werkt al jaren aan een manier om dure laserscalpels goedkoper te maken zodat ook minder rijke ziekenhuizen de techniek kunnen gebruiken.

Schematische opstelling van Jeffrey Gordon’s nieuwe lichtscalpel. Gebogen spiegels bundelen het licht van een booglamp en sturen het een glasvezel in. Die leidt het licht naar de eigenlijke scalpel. bron: J. Gordon, Appl. Phys. Lett. 88 114104.

In 2002 lieten Gordon en zijn collega’s al zien hoe je zonlicht met spiegels zó sterk kunt bundelen dat het als lichtscalpel kan dienen. Hoewel veel goedkoper dan een dure laseropstelling is de techniek niet overal te gebruiken; er moet maar net genoeg zonlicht zijn om de zonnescalpel te voeden. Met een booglamp is dat probleem er niet.

In een booglamp wordt een boog elektriciteit aangelegd door twee elektrodes eerst tegen elkaar te houden en dan langzaam uit elkaar te trekken. Daarbij vormt zich een boogontlading die zo fel is als de vonk van een lasapparaat. Gordon vangt het licht aan alle kanten van de booglamp op met ronde spiegels en bundelt de energie bij de ingang van een glasvezel. Licht kan niet uit de zijkant van een glasvezel naar buiten en wordt daarom via de buigzame vezel naar de eigenlijke scalpel geleid.

Proef waarin Gordon’s lichtscalpel ex vivo wordt getest op een kippenlever. bron: J. Gordon, Appl. Phys. Lett. 88 114104.

Volgens Gordon heeft zijn lichtmes een aantal voordelen boven de bestaande laserscalpels. Niet alleen is de nieuwe techniek goedkoper, doordat een commercieel verkrijgbare booglamp wordt gebruikt in plaats van een speciaal te bouwen laser, Gordon’s lichtscalpel gebruikt zichtbaar licht in plaats van infrarode of ultraviolette straling. Daardoor dringt het laserlicht dieper door in het weefsel én is het contactpunt van de lichtscalpel gewoon zichtbaar. Infrarode of ultraviolette lasers liggen buiten het bereik van het menselijk oog.

Het team van de Ben-Goerion universiteit heeft haar opstelling al gebouwd en getest op dood weefsel – kippenlevertjes bijvoorbeeld. Klinische proeven op levende dieren zijn al bezig. “De proeven laten uitstekende voorlopige resultaten zien”, zegt Gordon. In een later stadium zullen de onderzoekers ook dieren met kanker behandelen met hun nieuwe lichtscalpel.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 maart 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.