Je leest:

Op weg naar Gene Zijde?

Op weg naar Gene Zijde?

Auteur: | 5 januari 2011

Als je lijf sterft, begint je ziel dan aan een tocht naar het hiernamaals? Ja, denken sommige onderzoekers. Zij geloven dat iemand die een bijna-doodervaring heeft gehad, een glimp heeft opgevangen van wat onze ziel te wachten staat na de dood. Veel hersenwetenschappers zijn niet overtuigd. Er is niet eens bewijs dat de ziel bestaat, zeggen zij, laat staan dat we hebben aangetoond dat iets in onstoffelijke vorm ons lichaam verlaat als we heengaan.

In dit hoofdstuk:

Zijn bijna-doodervaringen het gevolg van onze ziel die het lichaam verlaat? Daarvoor moeten wetenschappers eerst andere oorzaken voor de belevenis van een bijna-doodervaring uitsluiten. En dat blijkt nogal lastig.

De dood van de ziel

iStockPhoto

Volgens de meeste mensen en religies gaat het zo: als je lichaam sterft, treedt je onstoffelijk ziel eruit, om op weg te gaan naar het hiernamaals of een volgend leven. Een aardig idee, dat het helaas zonder wetenschappelijk bewijs moet stellen – en niet omdat wetenschappers hebben nagelaten ernaar te zoeken…


Wetenschap op de grens van leven en dood

Bijna-doodervaringen: een bevestiging van de hemel of een bijzonder eindproduct van onze hersenen? Volgens de meeste wetenschappers hebben ze een biologische oorsprong, maar anderen denken dat elk mens deel uitmaakt van een groter, universeel bewustzijn.Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 januari 2011

Thema: Dood

iStock Photo
Dood
Er is maar één zekerheid in het leven: aan het eind gaan we dood. Maar waarom eigenlijk? En hoe? En als we eenmaal dood zijn, is het verhaal nog lang niet afgelopen. Nabestaanden vinden manieren om met hun verdriet om te gaan, en met de angst voor hun eigen dood. En als dat niet werkt, kunnen we altijd nog op zoek naar onsterfelijkheid en eeuwig leven.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.