Je leest:

Ook paarse aardappel lijkt gezonder

Ook paarse aardappel lijkt gezonder

Auteur: | 1 juli 2009

Biotechnologen aan de universiteit van Kansas kweekten een extra paars aardappelras. Lekker zoet, en waarschijnlijk ook gezonder dan een gewone aardappel.

Zo ziet de superpaarse aardappel eruit. Ook aan de binnenkant is de kleur niet te missen.
Kansas State University

Vorig jaar konden we kennis maken met de paarse tomaat. Daarvan werd snel duidelijk dat de tomaat waarschijnlijk tegen kanker beschermt. Juist vanwege de stof die de tomaat zo paars maakt: anthocyanine.

Omdat anthocyanine een stof is die de meeste planten wel hebben, is het in principe mogelijk om haast alle groenten en fruit extra paars en gezond te maken. Precies dat deden biotechnologen van de universiteit van Kansas voor de aardappel. Daarvoor hoefden ze de aardappel overigens niet genetisch te veranderen. Via kruisingen met al bestaande paarse aardappelrassen kregen de wetenschappers het voor elkaar om een knalpaarse aardappel te maken. En hij is nog zoet ook.

Soyoung Lim is een van de onderzoekers die de paarse aardappel heeft gekweekt. Zij presenteerde de groente op het congres Experimental Biology 2009 in New Orleans. Lim hoopt te achterhalen of de paarse aardappel echt extra gezond is. De paarse tomaat beschermde bij muizen tegen kanker, maar of het bij mensen ook zo werkt is maar de vraag. Bovendien werd bij onthulling van de tomaat wel duidelijk dat het gezondheidseffect er wel was, maar niet hoe dat precies kwam. Daarom probeert Lim te onderzoeken wat de anthocyaninen precies doen.

Paarse aardappelen bestaan al in de natuur. Van truffelaardappelen worden tegenwoordig chips gebakken. Kijk naar zakken met de naam Terra Blues.
ashrei, Flickr.com

Tot dusver heeft ze al ontdekt dat anthocyanine in je lijf kan worden afgebroken tot twee stoffen waar nog maar weinig onderzoek naar is gedaan. Wellicht dat het gezondheidseffect daar in zit? We zullen het moeten afwachten. In de tussentijd kun je kauwen op chips van paarse truffelaardappels. Terra Blues heten ze, en je vindt ze in de grotere Nederlandse supermarkten.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 juli 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.