Je leest:

Ook nieuwe detector ‘ziet’ geen donkere materie

Ook nieuwe detector ‘ziet’ geen donkere materie

Auteur: | 26 februari 2008

Amerikaanse onderzoekers hebben na extreem gevoelige metingen geen spoor van donkere materie gevonden. Voor elke kilo normale deeltjes bevat het heelal volgens sterrenkundigen tien kilo donkere materie, maar waar die uit bestaat is nog altijd onduidelijk.

Een nieuwe, gevoelige detector in het Soudan Underground Laboratory is er tot nu toe niet in geslaagd om donkere materie te detecteren. Het bestaan van donkere materie in het heelal blijkt uit astronomische waarnemingen. Vermoedelijk gaat het om tot nu toe onbekende elementaire deeltjes die minstens veertig keer zo zwaar zijn als een proton (de kern van een waterstofatoom).

Een van de germaniumdetectoren van het CDMS-experiment. Dat zoekt 800 meter onder de grond naar minieme schokjes van passerende donkere materiedeeltjes, WIMPS. bron: FermiLab.

Gevoeligheid

De donkeremateriedeeltjes vertonen nauwelijks wisselwerking met gewone materie, maar in het CDMS-experiment (Cryogenic Dark Matter Search) kunnen ze héél af en toe in botsing komen met een atoomkern in een diepgekoeld germaniumkristal. De minieme trillingen in het kristal die daar het gevolg van zijn, worden vervolgens geregistreerd.

Het CDMS-experiment wordt uitgevoerd bij een temperatuur van 0,04 graden boven het absolute nulpunt, in een 800 meter diepe mijn in Soudan, Minnesota (VS). Tot nu toe is er niets gevonden, zo meldden de onderzoekers op een conferentie over donkere materie en donkere energie in Los Angeles. Toch is het onderzoeksteam enthousiast over de behaalde gevoeligheid, die groter is dan die van alle andere experimenten. In de nabije toekomst wordt een soortgelijk experiment uitgevoerd met een enorm veel zwaarder germaniumkristal.

Meer over donkere materie

Geen donkere materie maar MOND?

Dit artikel is een publicatie van Allesoversterrenkunde.nl.
© Allesoversterrenkunde.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 februari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.