Je leest:

Onverwoestbaar beton

Onverwoestbaar beton

Auteur: | 29 januari 2009

De Universiteit van Liverpool heeft een nieuw type beton ontwikkeld. Dit nieuwe beton is vijf keer sterker dan gewoon beton. Het nieuwe beton bevat dunne stalen vezels in plaats van dikke stangen om het beter te beschermen tegen breuken. De onderzoekers testten het beton met een serie explosies die vergelijkbaar waren met IRA autobommen. Het beton bleef grotendeels heel en spatte niet uit elkaar in dodelijke betonsplinters.

Dit was één van de knallen waarmee een team ingenieurs van de Universiteit van Liverpool hun nieuwe explosiebestendige beton testten. Het nieuwe beton moet de toeristische trekpleisters van London en haar toeristen beschermen tegen terroristische aanslagen. De betonnen barrières die nu door heel London verspreid liggen, knallen bij een explosie namelijk in duizend stukjes uiteen. Experts zijn bang dat de betonsplinters iedereen die achter de barrières staat dodelijk kunnen verwonden.

Het Britse Westminster Palace, waar het parlement zetelt, wordt beschermd door betonblokken. Bij een krachtige explosie is de kans groot dat het beton versplintert, waardoor omstanders dodelijk gewond kunnen raken.

Potlood

De belangrijkste verbetering in het nieuwe beton is het gebruik van dunne stalen vezels in plaats van dikke stangen. De talloze vezels in het beton zijn slechts 13 mm lang en 0,16 mm dik. De vezels zorgen dat het beton makkelijker vervormt onder hoge druk. Dankzij de vervorming breekt het beton in stukken in plaats van uit elkaar te splinteren.

Vergelijk het met een pen en een potlood. De pen bestaat uit één massief stuk plastic, terwijl het potlood uit allemaal kleine houtvezels bestaat. Breek nu een pen met je duimen in tweeën. Als je het hard en snel genoeg doet, schiet er gegarandeerd een harde splinter uit het plastic. Breek een potlood op dezelfde manier. Je ziet dat er geen houtsplinters wegvliegen. De kleine houtvezels absorberen allemaal een klein deel van de kracht die je gebruikt om het potlood te breken. Deze verdeling van de kracht zorgt dat het potlood makkelijker vervormt en niet in een paar massieve stukken uit elkaar schiet.

Destructief

De onderzoekers testten het beton door explosieve ladingen, vergelijkbaar met de kracht van IRA autobommen, steeds dichter bij het beton te laten ontploffen. Hiermee bepaalden ze de buigzaamheid van het beton en de hoeveelheid energie die werd geabsorbeerd. Steve Millard, één van de onderzoekers: “Onze resultaten laten zien dat het nieuwe materiaal vijf keer zo buigzaam is en vijf keer zoveel druk kan weerstaan als gewoon beton. Dit maakt het beton zeer geschikt om stedelijke omgevingen te beschermen tegen terroristische aanslagen.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 januari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.