Je leest:

Ontwapenend

Ontwapenend

De beroemde poster van de PSP werkte minder ontwapenend dan gedacht. Bij veel mensen was er kritiek op de ‘seksistische uitbuiting van het vrouwelijk lichaam’.

Tijdens de verkiezingsstrijd van 1971 ontstond er veel commotie over een affiche van een koe met daarvoor een spiernaakte vrouw. De in 1957 opgerichte Pacifistische Socialistische Partij (PSP) pleitte met deze poster voor internationale ontwapening.

Het tonen van vrouwelijk naakt vonden veel mensen schokkend. In veel gemeentes werd de PSP-poster verboden wegens ‘schending van de openbare zeden’ en ‘het zinnenprikkelende gehalte’. Ook binnen de PSP was er kritiek op wat de ‘seksistische uitbuiting van het vrouwelijk lichaam’ werd genoemd. Bij ontwerper George Noordanus werden de ruiten ingegooid.

Fotograaf Hendrik-Jan Koldeweij maakte de foto niet voor de PSP. Hij wilde gewoon een typisch Hollandse foto maken en fotografeerde de 25-jarige rechtenstudente Saskia Holleman in een weideland bij Nootdorp. ‘Ze bleek niet zo fotogeniek’, zei Koldewei later, ‘vandaar die blonde pruik.’ Nieuwsgierige boeren keken van een afstandje toe. Vervolgens belandde de foto bij Noordanus, die voor de PSP een affiche moest ontwerpen. De poster zou burgerlijk Nederland schokken en tot over de grenzen faam verwerven.

Een grote stemmentrekker werd de poster niet. De partij verloor in 1971 de helft van haar vier kamerzetels. In 1990 ging de PSP op in GroenLinks.

Dit artikel is een publicatie van Anno.
© Anno, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 februari 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.