Je leest:

Onmogelijk doelpunt natuurkundig verklaard

Onmogelijk doelpunt natuurkundig verklaard

Auteur: | 3 september 2010

Aan sommige voetballers worden magische krachten toegeschreven, maar ook voor hen gelden gewoon de natuurwetten. Franse onderzoekers berekenden het pad van een wonderbaarlijke vrije trap.

Zijn naam is Roberto Carlos, en hij lijkt wel over magische krachten te beschikken. Deze vrije trap, die de Braziliaanse voetballer in 1997 tegen Frankrijk het doel in schoot, gaat in een wijde boog om de verdedigingsmuur heen. Het is een verbluffend gezicht, moeten Franse natuurkundigen uit Palaiseau gedacht hebben. Zó verbluffend dat het wel tegen de natuurwetten in lijkt te gaan, en dat kan natuurlijk niet.

Normaal gesproken houdt deze groep onderzoekers zich bezig met de paden van projectielen in vloeistoffen, maar voor de gelegenheid hebben ze een testopstelling gebouwd om het wonderbaarlijke schot van Carlos na te bootsen. Ze gebruikten een soort katapult om kleine plastic balletjes een tank water in te schieten. Op zo’n klein balletje heeft water een zelfde soort effect als lucht op een grotere bal, maar dan op een schaal van een paar centimeter.

Dankzij een samenspel van snelheid, de draaiing van de bal om zijn as, luchtweerstand en zwaartekracht kon de bal van Carlos het rode spiraalpad afleggen.
G. Dupeux et al.

Gekromd pad

De onderzoekers bestudeerden de trajecten die de balletjes aflegden, en kwamen zo tot een vergelijking die in het algemeen geldt voor zo’n doeltrap-situatie. Toen ze daar de begincondities van Carlos’ vrije trap in stopten vonden ze een mooi gekromd pad dat inderdaad tussen de doelpalen eindigt.

Carlos had het schot niet kunnen maken als hij niet voldoende afstand tot het doel had gehad, zeggen de onderzoekers. Hij stond op 35 meter van de keeper, 10 meter verder dan gebruikelijk bij een vrije trap. Ook de snelheid waarmee hij de bal wegtrapte, maar liefst 130 kilometer per uur, was essentieel. De bal draait in de lucht om zijn as, en wordt afgeremd door luchtwrijving. Zo kan er na een vrij lang recht pad plotseling een scherpe bocht in het traject van de bal komen. De Franse doelman had het niet aan zien komen, maar Carlos heeft geen enkele natuurwet gebroken.

Zie verder:

Meer over voetbal:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/voetbal/index.atom?m=of", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 september 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.