Je leest:

Onderscheiding voor amateurgeologen

Onderscheiding voor amateurgeologen

Auteur: | 26 maart 2012

Afgelopen zaterdag was het zover: de Van der Lijn onderscheidingen voor amateurgeologen werden uitgereikt. De winnaars bestuderen fossiele tienpotigen (zoals krabben), zoogdieren en mollusken.

De onderscheiding wordt meestal jaarlijks uitgereikt door de Commissie Van der Lijn-Boelens-Hellinga aan een amateurgeoloog die zich bijzonder heeft ingezet voor de geologie in Nederland. Dit jaar is het de beurt aan Barry van Bakel. De aanmoedigingsprijs voor jonge geologen gaat naar Bram Langeveld.

John Jagt spreekt de laudatio uit.
René Fraaije, Oertijdmuseum De Groene Poort

De uitreikingen vonden afgelopen zaterdag plaats in Museum Schokland. Uit handen van de burgemeester van de Noordoostpolder, Aucke van der Werff, kregen ze hun onderscheiding uitgereikt. John Jagt van het Natuurhistorisch Museum Maastricht eerde de winnaars in de laudatio.

Van der Lijn onderscheiding Barry van Bakel

In 1998 publiceerde de nu 34-jarige Barry van Bakel uit het Brabantse Uden zijn eerste wetenschappelijke artikel over fossiele tienpotigen (Decapoda) samen met René Fraaije van het Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel. Dat ging over kikkerkrabben, de raniniden. Sinds 2006 heeft hij het zelfs voor elkaar gekregen om per jaar minimaal vier artikelen te publiceren over met name fossiele krabben, (heremiet)kreeften en garnalen. Daarbij werkt hij meestal nauw samen met John Jagt en René Fraaije. En dit allemaal in zijn vrije tijd, want doordeweeks is hij werkzaam bij Techmaseq.

Barry van Bakel krijgt een oorkonde van de burgemeester.
René Fraaije, Oertijdmuseum De Groene Poort

Begin dit jaar kwam zijn meest indrukwekkende werk als eerste auteur uit na vele jaren werk: een 216 pagina’s tellende revisie van de classificatie van fossiele en recente kikkerkrabben. Daarbij gaat het ook deels om nieuwe soorten gevonden in ons eigen Nederland uit vooral het Krijt van Zuid-Limburg.

De teller van Barry staat nu al op ruim 40 wetenschappelijke artikelen. Collega John Jagt zegt het volgende over Barry: “Eigenlijk is hij ‘het amateurstadium’ allang voorbij.” Dat blijkt ook wel want Barry is reviewer geweest van wetenschappelijke artikelen; alleen erkende specialisten in het vakgebied worden hiervoor gevraagd.

Verder heeft Barry het 2e symposium over fossiele krabben en kreeften in 2003 in Boxtel mede georganiseerd. Barry is verbonden als gastmedewerker aan het Oertijdmuseum en aan het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit ‘Naturalis’ in Leiden. Barry heeft inmiddels de eerste stappen gezet om te gaan promoveren met zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht met als promotor Jelle Reumer. We gaan nog veel meer van hem horen dus.

Barry van Bakel (links) en Bram Langeveld (rechts) met hun oorkonde.
René Fraaije, Oertijdmuseum De Groene Poort

Aanmoedigingsprijs Bram Langeveld

De aannmoedigingsprijs gaat dit jaar naar de 18-jarige Bram Langeveld uit Zuid-Hollandse Voorhout. Hij verzamelt al fossielen sinds zijn 8e. Hoogtepunten uit zijn steeds groter wordende collectie zijn Pleistocene zoogdieren, zee-egels en mollusken.

Bram Langeveld krijgt een geologische hamer.
René Fraaije, Oertijdmuseum De Groene Poort

Inmiddels heeft Bram al een aantal artikelen gepubliceerd in Nederlandse tijdschriften zoals Cranium, Het Zeepaard en Grondboor & Hamer. Verder zijn er diverse artikelen verzonden en in voorbereiding waaronder wetenschappelijke artikelen.

Zonder iets te verklappen zullen de onderwerpen variëren van fossiele zoogdieren tot mollusken. Ook in het presentatiecircuit duikt zijn naam op: hij gaf een lezing over het registeren van fossielen voor de GEA Kring Rijnland en er staat er nog eentje in de planning.

Dit jaar is Bram met een studie Biologie aan de Universiteit van Leiden begonnen. Hij wil uiteindelijk graag een baan als paleontoloog veroveren in de toekomst.

Dit is het derde jaar achtereen dat de Van der Lijn onderscheidingen zijn uitgereikt. In het verleden gebeurde dat niet elk jaar. Dit kan alleen maar betekenen dat de amateurgeologie in Nederland springlevend is. Verenigingen zoals de Nederlandse Geologische Vereniging, Stichting Geologische Aktiviteiten, de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren en de Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie spelen daarbij een cruciale rol.

Een groot aantal genodigden gaf gehoor aan de oproep om de uitreikingen bij te wonen.
René Fraaije, Oertijdmuseum De Groene Poort

Voorgaande winnaars van de Van der Lijn onderscheidingen:

 • H. de Kruyk (2011), P. de Bruijn (2011, aanmoedigingsprijs)
 • J.C. Glimmerveen (2010); I.K. Verheijen (2010, aanmoedigingsprijs)
 • J. Faber (2008)
 • A.J.G. Verhaard (2007)
 • F. van Nieulande (2005)
 • H. Bongaerts (2004)
 • K. Post (2003)
 • H. Steur (2001)
 • F. Rhebergen (1999)
 • W. van der Brugghen (1995)
 • J.H. Römer (1991)
 • J.W.M. Jagt (1989)
 • D. Mol (1988)
 • L.W. Hordijk (1987)
 • H.W. Oosterink (1984)
 • A.P. Schuddebeurs (1983)

Lees meer over fossielen op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/fossiel/index.atom?m=of", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 maart 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.