Je leest:

Omgekeerde trechter helpt hartpatiënten

Omgekeerde trechter helpt hartpatiënten

Auteur: | 3 juni 2009

Een nieuw, piepklein apparaatje helpt de kans op een hartaanval met minder dan één druppel bloed vast te stellen. Volgens de uitvinders ideaal voor arme landen, waar grote laboratoria vaak ontbreken.

De hoeveelheid voorlopercellen voor bloedvaten zegt iets over de kans op een hartaanval. Alle bloedvaten worden van deze zogenaamde endotheel-voorlopercellen gebouwd. Hier zie je bloedvaten van het hele menselijk lichaam op de expositie ‘The Bodies’.

Mensen die een hartaanval overleven, hebben helaas een hoge kans om hem opnieuw te krijgen. Die kans op herhaling is lastig te bepalen, maar wetenschappers zijn het erover eens dat de hoeveelheid voorlopercellen voor bloedvaten in het bloed wel een aardige indicatie zijn. Des te meer je er hebt, des harder het lichaam werkt aan hartreparaties en des te beter je kansen zijn.

Artsen bepalen de hoeveelheid voorlopercellen normaal gesproken in een laboratorium. Shashi Murthy en zijn collega’s van de universiteit van Boston brengen daar verandering in. Zij ontwikkelden een klein trechtervormig apparaatje dat erg gemakkelijk de hoeveelheid voorlopercellen kan meten, zonder een lab nodig te hebben.

Het apparaat is handig, omdat het voor een betrouwbaar resultaat minder dan één druppel bloed nodig heeft. Een prikje in de wijsvinger levert voldoende bloed om redelijk in te schatten hoe groot de kans op hartfalen is. Een redelijke maar geen superprecieze inschatting, want de kans op een nieuwe hartaanval hangt niet volledig af van de voorlopercellen: ook andere details in en rondom het hart zijn bepalend.

De uitvinding werkt als omgekeerde trechter: het bloed komt via de smalle kant naar binnen, en stroomt langs de uiteenlopende binnenwand naar buiten. Op die wand zit het geheim van de trechter – die is bedekt met een soort van biologische grijparmen (antilichamen, voor wie het wil weten) die elke voorbij stromende voorlopercel vastpakt. En niets anders.

Murthy en zijn collega’s, die over hun apparaatje in de FASEB Journal berichtten, hopen dat de trechter vooral in ontwikkelingslanden aanslaat, waar het tellen van voorlopercellen soms nu nog onmogelijk is. De uitvinding maakt het kweken van nieuwe bloedvaten voor patiënten ook makkelijker, schrijven de onderzoekers. Daarvoor zijn ook de voorlopercellen nodig. Met de trechter hebben artsen die cellen meteen te pakken.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.