Je leest:

Om de tuin geleid door een chatrobot

Om de tuin geleid door een chatrobot

Auteur: | 16 oktober 2008

Elbot, een chatrobot, is afgelopen weekend tijdens de Loebner Prize bijna geslaagd voor de Turingtest. Drie van de twaalf juryleden dachten dat ze met een echt mens communiceerden. Sommige wetenschappers twijfelen echter of de Turingtest het juiste instrument is om de intelligentie van computers te meten.

Voor de eerste keer is een chatrobot er in geslaagd om een kwart van de juryleden te overtuigen dat hij een mens is. Ieder jaar organiseert de Universiteit van Reading (UK) de Loebner Prize, een wedstrijd waarbij computersystemen op hun intelligentie getest worden. Tijdens de wedstrijd chatten de juryleden 5 minuten met een computersysteem en met een mens, waarna ze moeten aangeven wie wie is. De ontwikkelaar van het systeem dat de meeste juryleden om de tuin kan leiden, gaat naar huis met een bronzen medaille en een bedrag van 3000 US dollar.

Afgelopen weekend is de wedstrijd voor de 18e keer gehouden, waarbij Elbot als winnaar uit de bus kwam. Elbot is een chatrobot ontwikkeld door Artificial Solutions, een Europees bedrijf in kunstmatige intelligentie. Na 7 jaren van ontwikkeling was Elbot dit weekend in staat om 3 van de 12 juryleden te laten geloven dat ze met een mens aan het chatten waren. Helaas was dit nog net niet genoeg voor de hoofdprijs: een chatrobot die 30% van de juryleden om de tuin kan leiden wint 100.000 US dollar. Als dit eenmaal is bereikt zal de jaarlijkse wedstrijd worden opgeheven.

Je kunt zelf met een vereenvoudigde versie van Elbot chatten via deze site.

Turingtest

Die 30% komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 1950 stelde de wiskundige Alan Turing dat je pas kon spreken van een intelligente computer als ten minste 30% van de mensen gelooft dat ze met een mens communiceren. De enige mogelijkheid om dit te testen is via de Turingtest: een mens moet raden of hij met een computer of met een mens aan het chatten is. Turing voorspelde dat in 2000 de kunstmatige intelligentie zo ver ontwikkeld zou zijn, dat 30% van de mensen misleid zou worden.

Hoewel dit dus niet is uitgekomen, gaat het wel ieder jaar een stukje beter. “Dit laat zien hoe dicht we bij het moment zijn waarop machines met ons kunnen communiceren op een manier die voor ons comfortabel en herkenbaar is”, aldus professor Kevin Warwick tegen de BBC. “Onze relatie met robots zal dan een nieuwe fase ingaan. Ze zullen een actieve rol gaan spelen in ons dagelijks leven.”

Kritiek

Hoewel de Turingtest een goede maatstaf is voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, is er ook nogal wat kritiek op de test. Zo stellen sommige wetenschappers dat de test eerder de menselijkheid van een systeem beproeft dan de intelligentie. Een chatrobot kan bijvoorbeeld zo slim zijn dat hij ingewikkelde wiskundige formules binnen enkele seconden kan oplossen, maar hij zal toch nog veel moeite hebben om een grapje te signaleren en niet serieus op te vatten. Intelligentie en menselijkheid zijn twee totaal verschillende begrippen.

Links de wiskundige Alan Turing (1912 – 1954); rechts de medaille die de winnaar van de Loebner Prize mee naar huis mag nemen.

Andere wetenschappers vinden dat een systeem dat de Turingtest doorstaat misschien wel intelligent lijkt, maar het nog niet per se is. Het mag dan beschikken over allerlei regeltjes waarmee het heel goed menselijk gedrag kan simuleren, maar een echt bewustzijn heeft het niet. Daarom is de Turingtest volgens hen geen goed middel om te testen hoe menselijk een computer is.

Tenslotte is de Loebner Prize geen helemaal eerlijke wedstrijd. Toen in de jaren ’90 duidelijk werd dat geen enkele chatrobot binnen afzienbare tijd zou slagen voor de Turingtest, zijn de regels wat bijgesteld. Zo mogen de juryleden het alleen nog maar over een vooraf bepaald onderwerp hebben en mogen ze niet proberen om het systeem met trucjes te doorzien. Een winnende chatrobot mag dus misschien heel intelligent zijn, echt menselijk zijn computers nog lang niet.

Zie ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/semantiek.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 oktober 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.