Je leest:

Octopus op twee benen

Octopus op twee benen

Auteur: | 24 maart 2005

Octopussen bewegen zich gewoonlijk voort door met behulp van alle acht hun armen over de zeebodem te kruipen. Minstens twee soorten kunnen echter ook op twee ‘benen’ lopen. Deze week verschijnt het artikel waarin dit gedrag beschreven wordt in Science.

Octopussen bewegen zich gewoonlijk voort door zich met de zuignappen op hun armen tegen de bodem af te zetten. Ze liggen hierbij plat op de bodem en gebruiken een groot aantal van hun acht armen. Sommige soorten octopussen kunnen echter ook twee van hun armen gebruiken als benen en zo over de zeebodem ‘lopen’. Onderzoekers hebben dit opvallende gedrag geobserveerd bij twee octopussoorten: Octopus marginatus uit Indonesië en Octopus aculeatus uit Australië.

Octopus aculeatus kan zichzelf vermommen als een bos algen. klik op de afbeelding voor een grotere versie [Image courtesy of Roy Caldwell of UC Berkeley]

De dieren lopen over de zeebodem om aan roofdieren te kunnen ontsnappen. Normaalgesproken doen ze dat door een schutkleur aan te nemen, maar daar moet je heel goed bij blijven stilzitten, anders wordt je alsnog gezien. Soms wil je als octopus liever hard wegrennen als er iets aankomt dat jou als maaltijd beschouwt. Op deze manier kunnen de dieren zich verplaatsen en tegelijkertijd de zes andere armen nog gebruiken om zich te vermommen.

Ze doen dat allebei op hun eigen manier. Octopus aculeatus lijkt wanneer hij loopt op een bos algen, hij steekt zijn andere zes armen omhoog en opzij, zodat ze er met hun bobbelige uiterlijk uitzien als takken. Octopus marginatus echter vermomt zich als een rollende kokosnoot, hij rolt zijn zes overige armen strak om zijn lichaam heen, waardoor hij er rond uitziet.

Biologen hadden tot nu altijd gedacht dat lopen op twee benen alleen mogelijk was met behulp van spieren en botten. Octopussen hebben wel spieren, maar geen skelet (het zijn weekdieren), dus die theorie blijkt onder water niet te kloppen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 maart 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.