Je leest:

NWO-spinozawinnaars 2009 bekend

NWO-spinozawinnaars 2009 bekend

‘Nederlandse Nobelprijzen’ voor onderzoek naar minilaboratoriums, hoofdpijn en transities

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte zojuist de vier winnaars van de NWO-Spinozapremie 2009 bekend. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt dit jaar voor het eerst geen anderhalf maar tweeënhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.

En de winnaars zijn:

Albert van den Berg

Prof. dr. ir. A. (Albert) van den Berg, natuurkundige aan de Universiteit Twente. Van den Berg bereikte doorbraken in het begrip en de manipulatie van vloeistoffen in kanalen met een micro- of nanometerschaal, en past deze kennis onder andere toe in nieuwe apparatuur voor de gezondheidszorg. De jury noemt hem een wetenschappelijk pionier en een gedreven, inspirerende en visionaire onderzoeksleider.

Michel Ferrari

Prof. dr. M.D. (Michel) Ferrari, neuroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Ferrari identificeerde als eerste migrainegenen, ontwikkelde nieuwe medicijnen om aanvallen te behandelen en stelt zich op als ambassadeur voor hoofdpijnpatiënten. De jury roemt hem niet alleen om zijn onderzoek, maar ook om het feit dat hij jong talent uit binnen- en buitenland aantrekt en scholieren enthousiast maakt over wetenschap. Het is Ferrari’s droom om een medicijn tegen migraine te ontwikkelen.

Marten Scheffer

Prof. dr. M. (Marten) Scheffer, aquatisch ecoloog aan de Wageningen Universiteit. Scheffer leverde grensverleggende bijdragen aan het begrip van kritische omslagen in complexe systemen, variërend van overgangen in ondiepe meren tot klimaatverandering en het ineenstorten van oude culturen. De jury prijst hem om zijn charisma en noemt hem een vrijdenker en een onafhankelijk en creatief vernieuwer. Omdat hij graag de grenzen tussen verschillende wetenschapsgebieden overschrijdt wachten ze “in prettige spanning” af waaraan hij zijn premie gaat besteden.

Absolute top

De NWO-Spinozapremie wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Het is het vijftiende jaar dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995. De toekenningen komen tot stand op voordracht. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, de Sociaal Wetenschappelijke Raad en de NWO-gebiedsbesturen.

De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje door minister Ronald Plasterk zal zijn op woensdag 25 november 2009 in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Meer lezen?

Dit artikel is een publicatie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
© Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.