Je leest:

NWO-Spinozawinnaars 2008 bekend

NWO-Spinozawinnaars 2008 bekend

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft op 2 juni 2008 de vier winnaars van de NWO-Spinozapremie 2008 bekend gemaakt. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze.

De NWO-Spinozapremie, ook wel de ‘Nederlandse Nobelprijs’ genoemd, wordt jaarlijks uitgereikt aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Dit jaar gingen de premies naar kinderneurologe Marjo van der Knaap, letterkundige Joep Leerssen, fysicus Theo Rasing en microbioloog Willem de Vos. Op 19 november 2008 reikt minister Ronald Plasterk het geldbedrag en de Spinozabeeldjes uit in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

De vier onderzoekers die de NWO-Spinozapremie 2008 ontvangen zijn bekend. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De winnaars (van rechts naar links): Marjo van der Knaap, kinderneurologe aan de Vrije Universiteit te Amsterdam Joep Leerssen, letterkundige aan de Universiteit van Amsterdam Theo Rasing, natuurkundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen Willem de Vos, microbioloog aan de Wageningen Universiteit

De winnaars van de Spinozapremie 2008

Prof. dr. Marjo van der Knaap, kinderneurologe aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, wist nieuwe hersenafwijkingen vast te stellen aan de hand van MRI-scans. Ze achterhaalde ook welke genen verantwoordelijk zijn voor deze wittestofziekten.

Het onderzoek over de Ierse cultuurgeschiedenis van prof dr. Theo Leerssen is toonaangevend in zijn vakgebied. De letterkundige, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, heeft volgens NWO gezorgd dat er een nieuwe kijk op de geschiedenis van cultureel nationalisme is ontstaan.

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen is natuurkundige prof. dr. Theo Rasing onderscheiden. Rasing is specialist in het snel om laten klappen van de magnetische gebiedjes op harde schijven. Dat gaat met Rasings laserpulsen veel sneller dan bij een conventionele harde schijf.

Prof. dr. Willem de Vos kreeg de Spinozapremie voor baanbrekend onderzoek naar bacteriën en schimmels. De Vos ontdekte door middel van DNA-analyse de verhouding tussen soorten darmbacteriën voor ieder persoon verschillend is. Volgens de hoogleraar is de combinatie deels genetisch bepaald.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 juni 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.