Je leest:

Nuna5 racet eerste openbare rondje

Nuna5 racet eerste openbare rondje

Auteur: | 13 augustus 2009

De Nuna5, de nieuwste zonnewagen van de TU Delft, racete donderdag 13 augustus voor het eerst op een openbaar circuit. Op het circuit van Zandvoort scheurde de auto met zo’n slordige honderd kilometer per uur over de baan. Ook deed de Nuna5 haar voorganger in het stof bijten tijdens een dragrace. Het lijkt erop dat het Nuon Solar Team klaar is voor Australië en de Solar Challenge 2009.

Op het circuit park Zandvoort testte het Nuon Solar Team Nuna5 voor groot publiek.
Nuon Solar Team

Er hangen donderdagochtend wat wolkjes voor de zon, maar dat deert de zonnewagen van de TU Delft absoluut niet. Haast geruisloos scheurt de Nuna5 met een kleine honderd kilometer per uur langs een lange rij journalisten, bezoekers en het Nuon Solar Team zelf. De teamleden maken zich slechts druk over de demonstratie van hun wagen. Over de prestaties van de Nuna5 twijfelen ze allang niet meer.

“We hebben de afgelopen tijd al veel kilometers gemaakt”, vertelt Geert Kroon, ontwerper van de structuur en het chassis. “Over al die testritten ben ik 95% tevreden. Die laatste 5%, daar werken we de komende maanden aan.”

Hotspots

Met de Nuna5 doet de TU Delft mee aan de World Solar Challenge die eind oktober gaat plaatsvinden. Sinds de onthulling van de wagen eind juni is er alweer aardig wat gebeurt. Zo bleek het zonnepaneel onder de hotspots te zitten. Elektrotechnicus Rico van Dongen schrok zich rot toen hij daarachter kwam.

“Het zonnepaneel is ontzettend duur. Als er hotspots op zitten gaat er teveel elektriciteit naar sommige cellen. Die kunnen daar niks mee, dus zetten ze de elektriciteit om in warmte. En warme cellen gaan snel kapot. Gelukkig konden we een hittecamera huren waarmee we de hotspots al snel zagen zitten. Door een paar bypassdiodes te plaatsen konden we de stroom omleiden naar deze diodes. Nu werkt het paneel weer perfect.”

Windtunnel

Een stuk leuker waren de resultaten van de windtunneltest. De test moest uitwijzen of de theoretische dertig procent winst in luchtweerstand was gehaald. Aerodynamicus Thomas van Alsenoy kon niet blijer zijn met de resultaten. “Theorie is mooi, maar in zo’n windtunnel komt er één hard getal uit. Op papier lag de luchtweerstand van de Nuna5 dertig procent onder de weerstand van de Nuna4. Uit de test bleek dat onze berekeningen klopten. De Nuna5 heeft nu de luchtweerstand van de zijspiegel van een vrachtwagen.”

Bekijk ook het filmpje van het team over de windtunneltest:

Dragrace

Een hoogtepunt van de testdag zelf was de dragrace tussen de Nuna4 en de Nuna5. Zou de nieuwe auto in de praktijk ook sneller zijn dan haar voorganger? Bekijk het zelf in dit filmpje van een eerdere dragrace tussen de twee zonnewagens:

Ongeslagen

Naarmate oktober dichterbij komt, nadert ook de bouw van de Nuna5 haar einde. Maar het Solar Team kan zich nog verheugen op minstens één nieuw onderdeel. “De wagen gaat nu maximaal 115 kilometer per uur,” vertelt Rico van Dongen, “maar dat is met de oude motor. Als de nieuwe elektromotor er eenmaal in zit halen we maximumsnelheden van 130 tot 140 kilometer, vergelijkbaar met de Nuna4.”

Een overwinning in Australië zou betekenen dat de Universiteit van Delft tien jaar lang ongeslagen is in de Solar Challenge. Of het ze weer gaat lukken, zien we eind oktober. Kennislink doet verslag.

Lees meer op Kennislink:

Lees meer over de Nuna5:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 augustus 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.