Je leest:

Nuna II aan kop zonnewagenrace

Nuna II aan kop zonnewagenrace

Auteur: | 20 oktober 2003

Op de eerste racedag van de World Solar Challenge heeft Nuna II, de met de meest recente ruimtevaarttechnologie uitgeruste zonneraceauto, al na drie uur rijden de koppositie ingenomen. Het Nederlandse team, dat in de Australische pers al ‘de Vliegende Hollanders’ wordt genoemd, hoopt aanstaande woensdag als eerste te finishen.

Zondagochtend om 8.00 uur Australische tijd startte coureur Mark Olsthoorn in Darwin met Nuna II tussen 28 andere auto’s vanaf een tiende startpositie. Even na 11.00 uur wist hij de koppositie over te nemen van het Amerikaanse MIT-team. Vanaf dat moment bleef Nuna II aan kop op de Stuart Highway richting Adelaide.

Coureur Sten Swanenberg spoedt met 120 kilometer per uur over de Stuart Highway in Australië. Nuna II nam al op de eerste racedag van de World Solar Challenge 2003 de leiding. Foto: Niels Broekema

Aan het einde van de racedag om 17.00 uur had Nuna II een totale afstand afgelegd van 775 kilometer. Dat is vijftig kilometer meer dan twee jaar geleden, toen het winnende Nederlandse team ook tijdens de eerste racedag de leiding nam.

Voorsprong

Nuna II arriveerde om 11.35 uur als eerste bij de controlepost in Katherine, op 320 kilometer van Darwin. De Nederlanders werden op twee minuten afstand gevolgd door het MIT-team en op 8 minuten afstand door het Australische Aurora-team. Het Aurora-team, dat van pole position startte, had de koppositie moeten inleveren na een lekke band. In de 310 kilometer die volgden na de eerste controlepost vergrootte coureur Sten Swanenberg de voorsprong op de concurrerende teams. Bij de tweede controlepost vertelde Swanenberg over zijn rit: “Nuna II rijdt heerlijk en bij 120 kilometer per uur begint hij helemáál goed te lopen.”

Het Aurora-team reed net bij de tweede controlepost binnen, toen Martijn Hinderdael plaatsnam in de cockpit en voor de laatste etappe van vandaag vertrok. Vrijwel de gehele dag had de zon volop geschenen. Alleen de laatste etappe werd afgelegd bij zware bewolking. Na de eerste racedag ligt het Nederlandse team een half uur voor op de teams MIT en Aurora.

Maandagochtend 20 oktober om 8.00 uur lokale tijd (00.30 uur Nederlandse tijd) vertrekt het team weer vanaf de plaats waar ze zondag eindigden. De teams moeten de race telkens om 17.00 uur lokale tijd staken en hun kamp opslaan op de plek waar ze zijn gestopt.

ESA

Het Nuon Solar Team is een groep studenten van de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit team bouwde in Delft Nuna II, een auto die rijdt op zonne-energie. Nuna II is de opvolger van de zonnewagen Nuna die de World Solar Challenge 2001 won. Deze 3010 km lange race geldt als het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Nuna II maakt op een duurzame wijze gebruik van de nieuwste ruimtevaarttechnologieën en houdt rekening met verschillende weersomstandigheden via een ingenieus software programma ontwikkeld in samenwerking met ESA. Dit jaar wordt de race verreden vanaf 19 oktober. Het Nuon Solar Team wordt mede mogelijk gemaakt door sponsors. De drie belangrijkste zijn: Nuon (hoofdsponsor), ESA en de TU Delft.

Radio en televisie

SBS6 zendt van 19 tot en met 23 oktober 2003 in de late avonduren dagelijks het World Solar Challenge Journaal uit.

Teamleider Diederik Kinds brengt van 20 tot en met 24 oktober dagelijks verslag uit van de verrichtingen van het Nuon Solar Team bij het Radio 538-programma Evers staat op!

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 oktober 2003
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.