Je leest:

Nuna 3, derde overwinning op rij?

Nuna 3, derde overwinning op rij?

Auteur: | 28 juni 2005

Op 21 juni 2005 is de Nuna 3 gepresenteerd op het Circuit Park Zandvoort. Met deze wagen zal het Nuon Solar Team in september voor de tweede maal hun wereldtitel verdedigen tijdens de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor wagens die uitsluitend rijden op zonne-energie.

De World Solar Challenge is een race over een afstand van 3010 km. Het parcours volgt de Stuart Highway, de snelweg dwars door het Australische continent van Darwin in het noorden naar Adelaide in Zuid-Australië. Het Nuon Solar Team heeft in 2001 en 2003 de World Solar Challenge gewonnen. De verwachtingen voor dit jaar zijn dan ook hoog!

Elf studenten van de TU Delft hebben op Circuit Park Zandvoort hun zonnewagen Nuna 3 gepresenteerd. Met deze wagen zullen ze in september voor de tweede maal hun wereldtitel verdedigen tijdens de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor wagens die uitsluitend rijden op zonne-energie.

Nu nog sneller: Nuna 3 kan topsnelheden bereiken van maar liefst 170 km/uur! (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

De studenten, verenigd in het Nuon Solar Team, hebben hun studie een jaar op een laag pitje gezet om Nuna 3 te ontwerpen en te bouwen. Gebruikmakend van nieuwe wetenschappelijke inzichten, technieken en materialen, hebben ze een auto ontwikkeld die alles in zich heeft om de prestaties van Nuna 1 en Nuna 2 te overtreffen. Ze zijn er in geslaagd de zonnewagen op alle onderdelen te verbeteren: zo is de aërodynamische vormgeving verder geoptimaliseerd, het rendement van de zonnecellen verhoogd en is de wagen nog lichter dan haar voorgangers.

Nuna 3

Voor een ongeoefend oog lijkt Nuna 3 op de voorgangers Nuna 1 en Nuna 2. Het basisconcept is dan ook hetzelfde, maar op alle onderdelen zijn verbeteringen gerealiseerd. De zonnecellen op het dak en de zijkanten van de wagen hebben een hoger rendement. Meer dan 26 procent van het zonlicht wordt omgezet in elektrische energie. De zonnecellen van Nuna 3 behoren tot de wereldtop en worden ook gebruikt op de allernieuwste satellieten.

Voor een ongeoefend oog lijkt Nuna 3 sprekend op de voorgangers Nuna 1 (boven) en Nuna 2 (onder); de meeste verbeteringen zitten dan ook ‘van binnen’…

Door een aangepast ontwerp is de luchtweerstand drastisch verminderd. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de zijwind die Nuna 3 zal ondervinden tijdens de race van Darwin naar Adelaide. Geavanceerde lichtgewicht materialen en slimmer materiaalgebruik maken Nuna 3 – met 200 kilo – 50 kilo lichter dan Nuna 2. Met een slim strategie-programma bepaalt het Nuon Solar team de juiste rijsnelheid. Zonne-intensiteit, inhoud van de batterijen en bewolking zijn hiervoor bepalend.

Snel

“Nuna 3 is een racemonster”, zegt Team Leader Jorrit Lousberg, Nuna 3 kan topsnelheden bereiken van 170 km/uur. De gemiddelde snelheid tijdens de World Solar Challenge zal waarschijnlijk rond de 100 km/uur liggen." De auto is 5 meter lang en 1.8 meter breed. De coureur ligt plat op zijn rug, zodat de bovenkant van de wagen maar 80 cm boven het wegdek uitsteekt.

Het team

Het Nuon Solar Team is multidisciplinair samengesteld uit studenten van de TU Delft. Zo zijn de opleidingen Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Werktuigbouwkunde, Industrieel Ontwerpen en Technische Informatica vertegenwoordigd in het team. Het team wordt geadviseerd door Wubbo Ockels, die als adviseur van de vorige teams al heel wat ervaring heeft opgedaan.

Het trotse team van de Nuna 3 en hun adviseur Wubbo Ockels (links), op het circuit van Zandvoort. (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

De tegenstanders

Ongeveer 30 teams uit de hele wereld nemen deel aan de World Solar Challenge 2005. De belangrijkste tegenstand wordt verwacht uit Europa, de Verenigde Staten en Australië. Het team van het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) en het team van het Massachusetts Institute of Technology (MIT, Boston) die vorig jaar als tweede en derde eindigden, gaan deze keer de strijd aan met Nuna 3.

Doel

Het Nuon Solar Team wil met haar deelname aan de World Solar Challenge de interesse in duurzame energie en technologie stimuleren. De toepassingen van zonne-energie zijn erg ruim en met dit uitdagende en avontuurlijke project demonstreren de jonge teamleden wat er op dit gebied mogelijk is. Jongeren met ambitie kunnen veel bereiken en een substantiële bijdrage leveren aan technologische vernieuwing en een duurzame toekomst.

Download hier de technische tekening van de Nuna 3 (PDF document)

Nuna 2:

Nuna 1:

Dit artikel is een publicatie van TU Delta.
© TU Delta, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 juni 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.